Новопостъпил нападна с нож колегите си във френската жандармерия

Новопостъпил нападна с нож колегите си във френската жандармерия

Френската полиция простреля мъж, въоръжен с нож, който нападна служители на реда в сграда на жандармерията в Диоз, североизточна Франция, предаде Ройтерс.

Малко преди атаката полицейският участък в града получил предупреждение по телефона, че ще бъде извършено нападение в името на "Ислямска държава". Няколко часа след нападението обаче все още никой не бе поел отговорността.

Мъжът ранил един полицай в ръката, преди да бъде прострелян. След това е бил откаран в болница.

Министърът на отбраната Кристоф Кастанер поздрави полицаите за проявеното хладнокръвие.

По-късно бе съобщено, че нападателят е бил новопостъпил военослужещ, предаде Ройтерс.

Това е втори случай на въоръжено нападение от служител на френските служби за сигурност за последните четири месеца.

"Потвърдено е, че нападателят е бил млад военен, който е започнал основното си обучение преди два месеца и е бил в изпитателен срок", написа в Туитър министърът на въоръжените сили Флоранс Парли.

През октомври м.г. компютърният техник в парижката полиция Микаел Арпон уби с нож четирима души в полицейската централа, преди да бъде застрелян. Арпон приел исляма и е проявявал признаци на радикализация преди нападението, но не е бил официално разследван и е запазил работата си, припомня агенцията

Вчерашното нападение в жандармерийската казарма вероятно отново ще повдигне въпроси как Франция може да осуети проникването на радикализирани лица в службите си за сигурност. Страната има многобройна мюсюлманска общност, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?