Новородено маймунче от столичния зоопарк се отглежда в домашни условия

Служители на столичния зоопарк отглеждат бебе маймунче в домашни условия, тъй като след раждането му майката се е оказала без кърма.

Маймунчето от  вида лапундер (Macaca nemestrina) се е родило на 31 януари в сектор “Примати“ на столичния зоопарк.

Малко след раждането специалисти от зоопарка установили, че майката няма кърма и не би могла да се грижи за бебето. Това наложило да бъде взето решението маймунчето да бъде отгледано от служители на зоологическа градина София в домашни условия по тяхно желание.

“Както всяко човешко бебе, така и останалите бебетата-примати имат нужда от денонощни грижи“, казват служителите на зоологическата градина.

“Две седмици след неговото раждане маймунчето Алф се чувства отлично, храни се с апетит през 3 часа със специално адаптирано мляко, поспива си добре, игрив е и има огромно доверие на своите приемни родители“, съобщиха от зоопарка.

Денонощните грижи за него ще продължат и през следващите месеци, които той ще прекара под карантина, поради високия риск да се разболее от болести, разпространени и сред хората. Рисковете са големи, когато такива животни се отглеждат без майка, но екипът ще направи всичко по силите си за отглеждането и оцеляването на маймунчето.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?