Новото албанско правителство ще се гасува до вторник

Определеният за албански премиер Пандели Майко съобщи днес в Тирана, че е формирал своя кабинет. В него, според оценката на Франс прес доминират привърженици на лидера на управляващата Албанска социалистическа партия /АСП/ Фатос Нано.

След дълги преговори между политическите формации, обединени в коалицията и различните тенденции в АСП, успях да формирам правителство от професионалисти, което да е способно да осигури стабилността на страната и да продължи реформите, каза пред журналисти Майко.

От своя страна верните на бившия премиер Илир Мета, които са по-малко в новото правителство, изразиха недоволството си и заплашиха да гласуват против кабинета в парламента.

Илир Мета подаде оставка на 29 януари след натиск и обвинения в корупция от страна на Фатос Нано, само шест месеца, след като бе номиниран за премиер на страната.

Според албанската конституция Майко трябва да представи списък на правителството си на президента на републиката Реджеп Мейдани и след това да го предложи на гласуване в парламента най-късно във вторник.

В новото правителство, което ще има 19 членове, привържениците на Нано получават осем министерства - на вътрешните работи, на отбраната, на финансите, на икономиката, на промишлеността, на туризма, на здравеопазването и на селското стопанство.

Верните на Мета ще имат само пет министерски кресла - на външните работи, на транспорта, на културата, на местните власти и на държавния министър за борбата с корупцията.

Останалите пет места са разпределени между членовете на четирите малки формации, съюзници на социалистите. Това са постовете - вицепремиер, държавен министър за европейската интеграция, министър на околната среда, на правосъдието и на труда.

Фатос Нано не закъсня да изрази задоволството си от факта, че е успял да наложи избора си на посочения за премиер, като приветства формирането на кабинет, който е интегрирал всички тенденции в АСП.

От своя страна поддръжниците на Илир Мета отхвърлиха като "смешни и неприемливи" номинациите за министър на отбраната и на вътрешните работи от приближените на Нано.

Това са съответно Стефан Чипа, депутат на социалистите от района на Саранда, малко известен на политическата сцена, и Марко Бело, бивш посланик в Румъния и бивш заместник-министър на отбраната.

Група от трийсетина депутати, поддръжници на Мета, заплашиха в съобщение, че няма да гласуват в парламента за новото правителство, ако Майко не се откаже от двете номинации.

От своя страна Илир Мета, който първоначално бе поканен от Майко да заеме поста вътрешен министър, посочи, че е отказал, за да се избегне блокирането на преговорите, дължащо се на откритата враждебност на неговите противници.

Споделяне

Още от Балкани

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?