Новото берлинско летище заработи като паркинг

Новото берлинско летище заработи като паркинг

Безнадеждно закъснялото и често критикувано ново летище на германската столица, което първоначално трябваше да заработи през 2011 година, все пак влезе в експлоатация - като паркинг за хиляди непродадени коли на Фолксваген (Volkswagen), предаде ДПА.

Германският автомобилостроител е наел около 8000 паркоместа на три паркинга на летището. Автовози вече са докарали неколкостотин коли, като се очакват още хиляди.

Фолксваген е принуден да намери временен подслон за колите, тъй като те още не са сертифицирани според нови тестове за горивна ефективност и емисии отработени газове.
Новите тестове, наричани Световна хармонизирана тестова процедура за леки коли (WHLVTP), са изискване на ЕС. Макар много модели на Фолксваген да отговарят на изискванията, компанията все още не е получила одобрение за много други.

Летище "Берлин Бранденбург" в Шьонефелд, в югоизточните покрайнини на Берлин, вече често е обект на шеги. Планирането му започна през 1992 година, а строителството - през 2006 година. То трябваше да заработи през 2011 година, но лошото планиране, строителни дефекти и технически проблеми доведоха до редица отлагания, които изглеждат безкрайни. Сградите стоят празни сред новото строителство, а новият срок за откриване на летището е 2020 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?