Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Новото депо за битови отпадъци в Самоков ще обслужва четири общини

Депото беше открито след 5-годишна съдебна сага и използвано за предизборна пропаганда

1 коментар
Новото депо за битови отпадъци в Самоков ще обслужва четири общини

След няколко жалби и близо петгодишна съдебна сага новият регионалния център за управление на отпадъците в регион Костенец беше открит. Депото ще обслужва населението на четири общини – Самоков, Костенец, Ихтиман и Долна баня. Инвестицията е над 9 млн. лв., като средствата са от оперативна програма "Околна среда".

Новото депо е един от най-важните обекти в региона, свързани с екологичната сигурност. С влизането му в експлоатация ще се намали замърсяването на околната среда, ще се увеличи разделното събиране на битовите отпадъци и рециклирането им.

Въпреки че отговаря на всички изисквания и решенията са потвърдени и от съда, новото депо не беше подминато от предизборни атаки, така както се случва с редица проекти, изградени с европейски средства.

Няколко месеца преди изборите и броени седмици преди откриването на депото инициативен комитет от Самоков, воден от доскорошния ни консул в Братислава Бойко Хаджийски, поиска местен референдум за мястото на депото. Общинският съвет на Самоков отказа.

Днес около десетина души от инициативния комитет бяха на мястото на събитието заедно с кандидат кметицата на София Мария Календерска. Дипломатът Бойко Хаджийски носеше плакат с надпис "Срам".

Според Константин Панев недоволните от новото депо не са се отказали от битката срещу мястото, на което е построено. Според недоволните под риск е изложена питейната вода на столичани, защото наблизо минава река Искър, която може да бъде замърсена, а от там и язовир "Искър".

"Нека софиянци бъдат спокойни, защото няма никакви опасения и притеснения за замърсяването на водата на река Искър", каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в началото на седмицата. Тя допълни, че новото депо е "нагледен пример как новите технологии в пълна степен гарантират недопускането на каквото и да било замърсяване на води, почви и въздух". „Моят апел е да се спре да се спекулира с тази тема, да не се всяват страхове в хората, които са абсолютно неоснователни”, заяви Василева.

Традиционно такива спекулации се използват с предизборни цели, коментира и столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на завода за отпадъци в София.

Първа клетка е пусната, предстоят още два етапа

Регионалният център за управление на отпадъците на регион Костенец ще бъде изграден на три етапа. Той се намира в село Драгушиново, на около 300 метра от старото сметище, което ще бъде рекултивирано.

По време на първия етап е построена първата клетка, довеждащата и съпътстваща инфраструктура, вътрешни площадкови инсталации, административни и технически сгради. Направена е локална пречиствателна станция за инфилтрат, резервоари за техническа вода, мониторингови кладенци и др.

На територията на регионалното депо има и общински пункт за безвъзмездно предаване на отпадъци, инсталация за сепариране и за компостиране на разделно събрани "зелени" отпадъци.

Експлоатационният обем на първата клетка е 350 000 куб. м и според разчетите ще стигне за отпадъците през следващите 10 години. Долният изолиращ екран на съоръжението е направен от минерални пластове, за които комбинираният ефект от дебелината и филтрацията осигурява защитата на почвата и на подземните и повърхностните води от вредното въздействие на отпадъците и осигурява стабилността на депото, посочват от екоминистерството.

След запълване на първата клетка ще се пристъпи към изграждане на следващите етапи на регионалния център. Неразделна част от благоустройствените мероприятия на депото е и лесозащитният пояс. Той е разположен успоредно на оградата и обхваща съоръжението от всички страни.

„Регионалната система за управление на отпадъците е изградена така, че по никакъв начин не застрашава водата на софиянци. Санитарно-охранителната зона се намира на 3,5 км от площадката за ТБО. Направеният ОВОС е бил обжалван пред министъра на околната среда и водите, Административен съд - София град и ВАС. Всички институции потвърждават правилността на решението на директора на РИОСВ”, каза на откриването зам.-министърът по околна среда Красимир Живков.”

Решава се един от най-важните екологични проблеми на Самоков

„Убеден съм, че с този проект за управление на отпадъци се решава един от най-важните екологични проблеми на Самоков. Четирите общини изграждаме един център, изцяло по европейски стандарт. Хората, които говорят за новия център, тактично избягват да говорят за старото сметище.” Това каза по време на церемонията кметът на Самоков, Владимир Георгиев.

Плановете на общината за старото сметище са то да бъде рекултивирано. Според експертите на общината по време на експлоатацията на депото ще се спазва възприетата технология на депониране и ще се упражнява непрекъснат контрол за състоянието на подземните и повърхностните води, въздуха и терена около него.

Предвижда се процесът по управление на отпадъците ще бъде строго контролиран. Създадено е общинско предприятие и са назначени хора, които ще бъдат обучени за работа с машините и техниката.

Трудният път на новото депо

Както повечето регионални системи за отпадъци, така и това край Самоков има дълга история и труден път на реализация.

Преписката по неговото изграждане започва още през 2009 г. от тогавашния кмет Ангел Николов. През следващата година е изготвен Докладът за оценка за въздействието на околната среда (ОВОС), който е одобрен в края на 2010 г. след обществени обсъждания в четирите общини.

През май 2011 г. Общинският съвет на Самоков одобрява подробния устройствен план за построяването на депото. Две години по-късно е създадено и регионално сдружение за управление на отпадъците на общините Костенец, Ихтиман, Долна баня и Самоков, което е възложител за изграждането на съоръжението.

Строителното разрешение за построяването на регионалния център за отпадъци е издадено на 24 юни 2013 г.

Докладът по ОВОС и строителното разрешение са обжалвани, но съдът потвърждава решението за ОВОС на две инстанции. Това става, след като са направени редица експертизи от различни специалисти.

Така през 2014 г. са обявени обществени поръчки за изграждането на регионалния център за отпадъци. За изпълнител на строежа е избрано "Геотехмин" ООД, като фирмата сключва договор с община Самоков. За по-малко от година обектът е построен.

Бизнес интереси или защита на населението

Бизнес интереси или защита на население стоят зад активизиралите се атаки срещу новото депо, което безспорно е по-добро решение от старото сметище в съседство.

Според местни жители преди да бъде определена площадката за регионалния център, в близост до нея в района на село Драгушиново, е било предвидено изграждането на ваканционен комплекс.

Създава се инициативен комитет за преместване на изграждащото се депо. Тъй като няма за какво да се хванат, някои граждани твърдят, че съоръжението може да замърси основния водоизточник за София – язовир "Искър". Аргументите им са, че в оценката за въздействието върху околната среда не са коректно отбелязани близките до депото водни обекти.

"Опасността, която крие регионалното депо, не може никой да я определи, защото в Доклада по ОВОС река Искър, която се намира на около километър от това място липсва", твърди Бойко Хаджийски от Инициативния комитет.

Според зам.-министъра на околната среда Красимир Живков експертиза, направена от хидроинженер, констатира, че няма никаква опасност от замърсяване на подподчвените води и дори при обилни валежи, инфилтратът няма как да излезе от клетката на депото и да замърси почвата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. lili
    #1

    "Днес около десетина души от инициативния комитет бяха на мястото на събитието заедно с кандидат кметицата на София Мария Календерска. Дипломатът (?!) Бойко Хаджийски носеше плакат с надпис "Срам"."????? МВнР не беше ли деполитизирано?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.