Новото германско правителство ще работи за силна Европа

"Четвъртата голяма коалиция не започна като брак по любов, но партньорите ще управляват добре“

Олаф Шолц (ГСДП), Ангела Меркел (ХДС) и Хорст Зеехофер (ХСС) след подписването на коалиционното споразумение

Германската канцлерка Ангела Меркел обеща да работи за силна Европа и изрази надежда, че търговският спор със САЩ за наложените от президента Доналд Тръмп вносни мита ще бъде решен чрез преговори, предаде Асошиейтед прес.

 

"Най-после дойде време да се захванем за работа", каза Меркел по повод подготовката за встъпване в длъжност на новото германско правителство.

В понеделник Християндемократическият съюз на Меркел, баварският му съюзник - Християнсоциалният съюз, и левоцентристката Германска социалдемократическа партия, подписаха договореното след дълги перипетии коалиционно споразумение.

 

Очаква се в сряда парламентът да избере Меркел за четвърти мандат като канцлер, рекордните 171 дни след като германците гласуваха на парламентарните избори.

Олаф Шолц, който е временно изпълняващ длъжността лидер на социалдемократите, каза, че "четвъртата голяма коалиция в Германия не започна като брак по любов, но добави, че партньорите в нея "са в позиция да работят конструктивно заедно и да управляват добре.Това е работата, с която сме натоварени, и ние ще я свършим".

 

Меркел обяви, че заедно с новия финансов министър Олаф Шолц ще отидат в Париж след полагането на клетва от новото правителство за разговори с френския президент Еманюел Макрон, който очаква германския отговор на неговия призив за амбициозни реформи на Европейския съюз.

 

"Ще можем да кажем повече, отколкото през декември", на предстоящата среща на върха на ЕС по-късно този месец, добави Меркел.

"Ние искаме Европа, която споделя едни и същи ценности и действа заедно, особено към външния свят, и ще дадем своя принос", подчерта канцлерката.

Тя приветства започването на разговорите на ЕС със САЩ (по търговския спор) и каза, че новото германско правителство ще започне и собствени преговори. Ако проблемът не може да бъде решен чрез преговори и едностранни действия не могат да бъдат избегнати, ние ще обсъдим своя отговор, но разчитам на преговорите и ще има много възможности за това, посочи канцлерката.

 

Предстоящите президентски избори в Русия този месец дават нов шанс да се постигне напредък по мирното споразумение от Минск, за да се сложи край на кризата в Украйна, заяви Меркел, цитирана от Ройтерс. Тя изключи отмяна на санкциите, преди да бъде постигнат забележим напредък.

 

"Би било правилно да изчакаме, докато не бъдат направени някои стъпки, преди да можем да обсъждаме въпроса за санкциите", подчерта Меркел. "Но това трябва да бъдат качествени стъпки. Убедена съм, че след изборите в Русия ще имаме ново начало, при което ще можем да постигнем качествен напредък по споразумението от Минск", добави канцлерката.

 

Новата "голяма коалиция" ще разполага с 399 места от общо 709 в Бундестага (долната камара на парламента) и затова не се очакват никакви проблеми с преизбирането на Меркел и с назначаването на членовете на нейното правителство, отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?