Новото гръцко правителство получи широко доверие в парламента

Пападимос: Трудно е с еврото, но по-трудно ще е с драхмата

Новото гръцко правителство получи широко доверие в парламента

Новото гръцко коалиционно правителство, оглавявано от Лукас Пападимос, получи парламентарен вот на доверие, съобщи Ройтерс.

Мнозинството от депутатите от двете основни партии в Гърция - социалистическата ПАСОК и консервативната Нова демокрация, и техните крайнодесни коалиционни партньори от партията ЛАОС подкрепиха новото правителство на националното единство, което има задачата да спаси Гърция от фалит.

Общо 255 от 293-ма присъствали депутати в 300-местния парламент гласуваха в полза на новия кабинет, който бе съставен в края на миналата седмица. Трийсет и осем депутати гласуваха против.

За кабинета са гласували и независимите депутати от Демократичния алианс, а "против" са били от левицата, както и един депутат от Нова демокрация, отстранен впоследствие от парламентарната група на партията, и двама от ПАСОК.

Пападимос, който е бивш вицепрезидент на Европейската централна банка, получи тримесечен мандат, за да изпълни задълженията на Гърция по спасителната програма, финансирана от Европейския съюз и Международния валутен фонд, както и да ускори дългосрочните реформи.

Преди вота на доверие Лукас Пападимос каза, че е оптимист, че еврозоната ще преодолее трудностите и предупреди, че проблемите на Гърция ще бъдат по-големи извън валутния съюз, отколкото вътре в него. Трудно е с еврото, но по-трудно ще е с драхмата, каза той, като добави, че всеки от гласовете на депутатите се равнява на отговорно решение за оставане на Гърция в еврозоната.

"Гърция трябва да предприеме по-смели крачки за преодоляване на дълговата криза", заяви Пападимос и добави, че оставането на Гърция в еврозоната не е изнудване, а истина.

Панадимос призна обаче, че икономическата ситуация за страната ще остане трудна било то с еврото или с драхмата.

Кабинетът Пападимос получи вот на доверие от един парламент с проблемна представителност, коментира вестник "Елефтеротипия", спирайки се на появилите се "пункатини" в двете основни партии ПАСОК и Нова демокрация заради разногласия. От дебатите по вота може да се направи извод, че сега единствената опозиция в парламента идва от банките на левите депутати – Комунистическата партия и Коалицията на радикалната левица СИРИЗА.

В. "Катимерини" цитира лидера на консерваторите Андонис Самарас, който обявил в парламента, че неговата партия Нова демокрация ще гласува законопроектите, с които е съгласна, но няма да подкрепи тези, с които не е съгласна.

Еврогрупата очаква писма с подписи от Атина, за да задейства отпускането на шестия транш от заема за Гърция, пише в. "Вима". Писмото трябва да бъде донесено в Брюксел в понеделник от премиера Пападимос с подписи от гръцките политически лидери, гарантиращи, че Атина ще спази договореностите с еврозоната. Искането на Брюксел е условие за отпускането на транша за Гърция.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер уверил вчера, че решението на "тройката" за отпускането на шестия транш ще бъде взето в края на ноември, но пояснил, че чака писмо от гръцкия премиер. Лидерът на консерваторите Андонис Самарас отказва да подпише такова писмо.

Междувременно стана ясно, че гръцкият бюджетен дефицит е продължил да нараства през октомври заради задълбочаването на рецесията в резултат на мерките за икономии, въпреки спешните данъчни мерки, които се очакваше да започнат да увеличават приходите.

Дефицитът на централния бюджет се е увеличил с 11 процента на годишна база, достигайки 20,10 милиарда евро през първите десет месеца на 2011 г., според данни на министерството на финансите. Данните се отнасят за дефицита на държавния бюджет, който изключва разходите на местните власти и на социалното осигуряване.

Още по темата
Още от Балкани