Новото гръцко правителство получи вот на доверие от парламента

Ципрас обеща да изведе страната от кризата до 2019 година

Алексис Ципрас

Новото правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас получи вот на доверие от парламента, съобщиха световните агенции.

Правителството бе подкрепено от всичките 155 депутати от управляващата коалиция на партията на радикалната левица СИРИЗА и дясноцентристката "Независими гърци" в 300-местния парламент.

Ципрас обеща пред депутатите да изведе Гърция от кризата до 2019 година Той иска първата оценка на новото кредитно споразумение да приключи до края на ноември, за да може да започне преговори за облекчаване на дълга на страната преди края на годината.

Гърция обеща да приложи третата спасителна програма, която договори с Европейския съюз и Международния валутен фонд през август на стойност 86 милиарда евро.

"Ние бързо ще преминем препятствието на първата оценка, ще решим големите въпроси на банковата рекапитализация и дълга, и ще продължим постепенно да променяме Гърция", каза Ципрас преди гласуването.

Неговата парламентарна група ще бъде подложена на тест през идните седмици по време на гласувания за реформи, увеличаване на данъци и намаляване на пенсии, които Гърция трябва да направи, за да получи транш от три милиарда евро и да отблокира 25 млрд. евро за рекапитализация на банките, посочва Ройтерс.

До 15 октомври първа серия от 48 реформи трябва да се превърнат в закони, посочва агенцията.

Ципрас обеща да намери начин да облекчи социалното положение на най-бедните гърци и да открие алтернативни мерки за някои от непопулярните политики, за които настояват кредиторите.

Той изрази увереност, че в началото на 2017 г. Гърция ще се върне на капиталовите пазари, което е ключово условие за финансирането на страната без спасителни заеми от европейските партньори и Международния валутен фонд.

Ципрас бе преизбран на 20 септември за четиригодишен мандат, въпреки че изостави реториката срещу икономиите, която му донесе победа на изборите през януари.

Той иска да договори облекчаване на дълга, за да убеди гърците, след седем години на икономически трудности, че е постигнал нещо в замяна на обратния завой, който направи, когато прие условията за икономии, които бе отхвърлил през юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?