Новото гробище и крематориум на София ще са във “Филиповци”

Освен в Казичане, ново гробище в София ще има и в квартал “Филиповци”. То трябва да бъде изградено върху площ от 650 декара до 2020 г. Предвидено е в гробищния парк да има и още един крематориум. Другият в момента е на Централните софийски гробища.

Това реши Столичният общински съвет, който одобри да започне изработването на подробния устройствен план за изграждането на новия гробищен парк в землището на кв. “Филиповци”.

Въпреки че в последните години бяха разширени гробищните паркове Бакърена фабрика и Малашевци, гробните места не стигат и липсата им се превръща в хронична диагноза за София, каза главният архитект на столицата Петър Диков, който беше вносител на доклада.

Изработването на подробния устройствен план е първата стъпка към реализирането на новото гробище. След това ще трябва да бъдат отчуждени терените, които са частни земеделски земи. Все още не са правени разчети колко средства ще са нужни за това.

Прогнозите са, че сумата няма да е малка и за това отчуждаването и изграждането на гробищния парк ще става на етапи. Планира се първо да се построи източната част, защото е по-малка. В нея трябва да се отчуждят 36 поземлени имота с площ от 210 хектара. След нейното изграждане ще започне строителството на западната част на парка, където трябва да бъдат отчуждени 70 поземлени имота с площ от 440 декара.

В момента вече се изгражда пътната връзка към бъдещето гробище. Тя е продължението на бул. “Царица Йоанна” от жк.”Люлин” през околовръстния път към шосето за Банкя, обясни арх. Диков.

Новият гробищен парк ще обслужва жителите на кварталите “Люлин”, “Надежда”, “Връбница”, “Красна поляна”, “Света Троица” и други.

До отреждането на терена в кв.”Филиповци” за гробище се стигна заради протестите на жителите на село Казичане, където беше заложено да се строи нов гробищен парк на площ от 750 дка.

След днешното решение на общинските съветници, сега гробището в Казичане ще се изгради на площ от 300 дка, каза арх. Диков.

Според него с построяването на двата нови гробищни парка проблемът с последния дом на софиянци трябва да се реши за следващите 40 години.

Споделяне

Още от България