Новото име на скопското летище влоши преговорите на Македония с Гърция

Новото име на скопското летище влоши преговорите на Македония с Гърция
Гръцкият външен министър Дора Бакояни е призовала в петък посредника на Обединените нации Матю Нимиц, който е на посещение в Атина, да поднови изпадналите в безизходица преговори с Македония, чиято цел е да се реши спора за официалното име на страната. Бакояни е изразила пред Нимиц "дълбокото недоволство" от взетото миналия месец решение на Скопие да нарече своето летище на името на героя от античността Александър Велики, който Гърция смята за основен елемент от нейното културно и историческо наследство.    

В събота Нимиц трябва да пристигне в Скопие за разговори с македонските ръководители по проблема.

Гръцки дипломати разкритикуваха решението за наименованието на македонското летище, което според тях нарушава духа на взаимното споразумение и дискредитира усилията на ООН за решаване на спора.

Външният министър подчертава, също така, подкрепата на Атина за приемането на Скопие в ЕС и НАТО, стига да бъде постигнато взаимно приемливо решение на спора за името, заяви говорителят на правителството Гиоргос Кумуцакос. Той е казал, че Скопие "трябва да последва примера на България и Румъния, които гледат към общо европейско бъдеще, а не предприемат назадничави стъпки и не извращават миналото."

Посредникът на ООН за решаване на спора между Атина и Скопие за името на Македония Матю Нимиц изрази съжаление за решението на Македония да преименува летището в столицата с името Александър Велики.

Това решение със сигурност ще има отражение (върху преговорите) и не по положителен начин, каза Нимиц след разговори в Атина с гръцкия министър на външните работи Дора Бакояни, предаде АФП, цитирана от БТА.

Атина блокира от 14 години международното признаване под името Македония на съседната държава, която бе приета в ООН през 1993 г. с временното име Бивша югославска република Македония.  Гърция разглежда името Македония като част от гръцкото национално наследство.

До момента всички опити на ООН за намиране на решение на спора са се проваляли.

Говорителка на македонското правителство бе заявила миналата седмица,  че Александър Велики е историческа личност, която би могла да сближи двете нации.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?