Новото италианско правителство положи клетва

Премиерът Джузепе Конте (ляво) и президентът Среджо Матарела (дясно) по време на полагането на клетва на новото правителство

Новото коалиционно правителство на Италия, подкрепяно от "Движение 5 звезди" и левоцентристката Демократическа партия, положи днес официално клетва, предаде ДПА.

Церемонията се състоя в голямата бална зала в двореца Куиринале, резиденцията на президента Серджо Матарела.

"Заклевам се да бъда лоялен на републиката и да спазвам конституцията и законите, и във всичките си действия да се ръководя единствено от интересите на народа", каза премиерът Джузепе Конте.

Същите думи произнесоха и 21-те министри от правителството. По-късно днес кабинетът ще има първо заседание.

Едно от първите решения, които се очаква да вземе, е за номинирането на бившия премиер от Демократическата партия Паоло Джентилони като представител на Италия в новата Европейска комисия.

Управляващата коалиция, наричана "жълто-червена" заради партийните цветове на "5 звезди" и демократите, включва и малката лява партия "Свободни и равни".

Средната възраст на министрите е 37 години, което я прави рекордно ниска. В кабинета има седем жени, десет представители на "5 звезди", девет на Демократическата партия, един на "Свободни и равни" и един технократ.

Технократът е вътрешният министър Лучана Ламорджезе, която допреди това е била високопоставен държавен служител. Сред останалите ключови назначения са това на лидера на "5 звезди" Луиджи Ди Майо като външен министър и това на Роберто Гуалтиери от ДП като министър на икономиката.

Лидерът на ДП Никола Дзингарети, понастоящем губернатор на областта Лацио, която включва и Рим, е отказал да заеме министерски пост, за да се съсредоточи върху укрепването на отдавна фрагментираната си партия, отбелязва Асошиейтед прес.

Следващата седмица правителството ще мине през процедура за получаване на парламентарен вот на доверие: в понеделник в долната камара, а във вторник в Сената. Заедно демократите, ДПЗ и малката лява партия би трябвало да съберат незначително мнозинство.

Новото управление изтласка в опозиция крайнодесния лидер Матео Салвини, който беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в предишното правителство с "5 звезди", отбелязва ДПА.

"Лигата" на Салвини и друга крайнодясна партия - "Италианските братя" планират улични протести срещу новата изпълнителна власт. Първият ще е на "Италианските братя" в понеделник, 9 септември, пред долната камара на парламента.

В Италия често има правителствени кризи, припомня ДПА. Новата изпълнителна власт е 66-тата за 73 години републиканска история. Предшествениците ѝ се задържаха средно по около 13 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?