Новото италианско правителство получи вот на доверие в Сената

Джузепе Конте

Новата популистка коалиция в Италия получи вот на доверие в Сената и по този начин съставът на кабинета ѝ и програмата за управление бяха одобрени от горната камара, предаде ДПА.


Снощи сенаторите подкрепиха вота на доверие със 171 гласа "за" срещу 117 "против". Двайсет и пет сенатори се въздържаха.


Гласуването беше първото изпитание за коалицията между противопоставящата се на имиграцията партия "Лигата" и антисистемното Движение "5 звезди", след като правителството встъпи в длъжност в петък.


Подобно гласуване ще има и в сряда в долната камара на парламента - Камарата на депутатите. В обръщението си към сенаторите премиерът Джузепе Конте заяви, че водещ приоритет ще бъде слагането на край на незаконната имиграция и че Рим трябва да засили връзките с Русия.


В гласуването освен сенаторите от двете управляващи партии доверие на правителството гласуваха и няколко сенатори от избирателните райони в чужбина. Против кабинета гласуваха бившият съюзник на "Лигата" - десноцентристката партия на Силвио Берлускони "Форца Италия" и левоцентристката Демократическа партия. Другата партия съюзник от десноцентриската коалиция - "Италиански братя" се въздържа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?