Новото издание на "Българската Коледа" ще е в помощ на деца с вродени заболявания

Тазгодишното 12-то издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" ще бъде насочено в помощ на децата с вродени заболявания, съобщи президентът Росен Плевнелиев във вторник.

Всяка година в България се раждат около 3500 деца с различна степен на вродени заболявания. Част от тях водят до застрашаващи живота усложнения и при липса на навременна диагностика и на лечение, се стига и до тежка инвалидност за цялживот, а понякога и до смърт. Сред всички вродени заболявания, тези на сърдечносъдовата система са най-честите.

В България годишно се раждат между 600 и 700 деца с вродени сърдечни малформации. Около 45 процента от тях се нуждаят от хирургично лечение, а в голяма част от случаите такова се осъществява още при новородените или в първите една - две години.

Други често срещани вродени заболявания са тези на нервната система, на дихателната система.

"Искаме да помогнем на децата с вродени заболявания със специализирана диагностика, с
медикаменти и с рехабилитация. Поставяме си за цел да заменим морално и технически остарялото оборудване с крайно необходима модерна високотехнологична апаратура за по-прецизна диагностика и съвременно лечение", заяви Плевнелиев.

"Проявената съпричастност към човешкото страдание ни прави по-силни, по-добри и пълноценни граждани", допълни той.

Детският кардиолог доц. Анна Кънева от Националната кардиологична болница в София съобщи, че имат нужда от ехокардиограф от висок клас. Тя изрази надежда в рамките на "Българската Коледа" Клиниката по педиатрия и детска кардология да получи такъв апарат.

Медиците се нуждаят също от висококачествени дихателни апарати и мониторна система за наблюдение на жизненоважни параметри. Сред трудностите на лекарите са недостатъчно финансиране от НЗОК, липсват и звена задолекуване на малките пациенти, ключови специалисти търсят реализация в чужбина или в частни медицински заведения.

В болницата президентът получи подарък във формата на сърце от деца, претърпели сърдечни операции.

Споделяне

Още по темата

Още от България