Новото летище в Истанбул ще вдигне с 50% въздушния трафик над България

Новото летище в Истанбул ще вдигне с 50% въздушния трафик над България

Очаква се въздушният трафик над страната ни да се увеличи с 50 процента след откриването на новото летище в Истанбул, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Поради тази причина се планира увеличение на работните места за ръководителите на полети от 40 до 60 на сто в следващите две години, каза той, цитиран от БНР.

В момента над България прелитат над 1700 самолета за денонощие, а в най-натоварените дни – до 3000.

"Очакваме това натоварване да се превърне в ежедневие след отварянето на новото летище в Истанбул. Увеличението на броя на ръководителите на полети до 60% ще бъде функция от нарастването на трафика. Със сигурност няма да се налага изкуствено да се дават средства за назначаване на допълнителен персонал, тъй като увеличението на трафика води след себе си допълнително такси", каза той.

Процесът вече е започнал, но е доста бавен, заяви председателят на Асоциацията на ръководителите на полети Асен Табаков. За да станат лицензирани ръководители на полети, на кандидатите ще им отнеме около 2 години.

Московски каза още, че между България и Румъния са въведени трансгранични сектори, които допринасят за икономия на гориво, оптимизират мрежата на въздушни трасета и намаляват вредното въздействие върху околната среда.

България е домакин на 54-тата годишна конференция на Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети. Тя представлява повече от 50 хиляди ръководители в 131 държави. Форумът продължава до 24-ти април и се провежда за първи път у нас. Много е хубаво, че в България се случва една такава конференция, тъй като пред ръководителите на полети има много предизвикателства, каза още транспортният министър.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?