Световните агенции за Федерика Могерини

Новото лице на европейската дипломация, въплъщение на новото поколение европейци

Федерика Могерини

Новото лице на европейската дипломация, 41-годишната Федерика Могерини, досегашен министър на външните работи на Италия, бележи идването по върховете на ЕС на ново поколение, което според италианския премиер Матео Ренци, трябва да въплъщава една Европа, която е по-отворена към гражданите, по-близка и солидарна с младите, по-уповаваща се на европейските ценности, отколкото на ценностите на единната валута. Това пише в неделя Франс прес, описвайки избраната от лидерите на ЕС за поста Върховен представител по външната политика и сигурността италианка.

Могерини беше назначена за министър на външните работи на Италия за всеобщо учудване през февруари и е един от най-младите министри в кабинета на Матео Ренци. По онова време дори президентът на Италия Джорджо Наполитано изрази съмнение в нейните компетенции. Могерини успя да измести на поста на външен министър на Италия харизматичната и опитна 65-годишна Ема Бонино.

След като италианската Демократическа партия на Ренци се представи много добре на европейските избори за разлика от повечето партии в лявото пространство и се утвърди като първата национална лява сила в ЕП, Ренци издигна кандидатурата на Могерини за поста на водещ европейски дипломат.

В последните месеци Могерини, която има голямо доверие в себе си, умножи пътуванията, по-специално в Украйна и Русия, но и в Близкия изток. Срещата ѝ с Владимир Путин обаче ѝ навлече доста критики и тя беше определена като прекалено проруски настроена. Могерини покани Путин на срещата на върха Европа-Азия през октомври, организирана от италианското председателство на ЕС и изрази подкрепа за газопровода на Газпром "Южен поток", припомня ДПА, цитирана от БТА.

В Туитър критиците на Могерини създадоха акаунт "Спрете Могерини", насочен срещу нейната номинация. Италиански анализатори обаче обвиниха в лицемерие критиците на "проруската" Могерини и посочиха, че не само тя, но и Германия и Франция заемат предпазлив подход спрямо Кремъл, допълва германската агенция.

Могерини е родена в Рим. Завършва висше образование в столицата и прави докторантура по политически науки в университета "Сапиенца", посочва Франс прес. Докторската ѝ дисертация е посветена на исляма и политиката и е написана след кратък престой на Могерини във френския град Екс-ан-Прованс в Института за изследвания и проучвания на мюсюлманския и арабския свят. Там Могерини отива благодарение на програмата на ЕС за университетски обмен "Еразъм".

В началото на 21 век Могерини участва в национални и европейски кампании срещу расизма и ксенофобията. По онова време е назначена за заместник-председател на Европейския младежки форум, обединяващ европейски младежки организации, както и за заместник-председател на Организацията на младите европейски социалисти.

Могерини започва да се занимава с външна политика в партията Леви демократи, от която се ражда Демократическата партия, днес на власт в Италия. Могерини отговаря за връзките на партията с американските демократи и с Партията на европейските социалисти.

Могерини е депутат в италианския парламент от 2008 г. Тя е в състава на комисията за външна политика и комисията за отбрана в Камарата на депутатите.

През 2013 г. е начело на италианската делегация в парламентарната асамблея на НАТО. През декември става ръководител на европейските и международните въпроси в ръководството на Демократическата партия.

Могерини говори, по думите ѝ, прилично английски и френски и малко испански, припомня Франс прес. Тя е омъжена за бившия директор на хуманитарната организация "Спаси децата" Матео Рабезани, който едно време отговаряше и за международните отношения в римското кметство по времето на управлението на кмета Валтер Велтрони, припомнят ДПА и Франс прес.

Могерини има две дъщери - Катерина, родена през 2005 г. и Марта, родена през 2010 г.

В блога си на адрес www.blogmog.it тя пише, че обича да пътува, независимо къде, че обича да чете, предимно полицейски романи, както и да прекарва времето с хората, които обича.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа