Новото ляво правителство в Румъния ще налага мораториум на шистовия газ

Новото ляво правителство на Румъния, което вероятно ще получи подкрепа в парламента в понеделник, обеща да наложи мораториум върху проучванията за шистов газ и да помисли дали да продължи с най-големия проект в тази област, съобщи Ройтерс.

Номинираният за премиер Виктор Понта освен това потвърждава, че е готов да работи с Международния валутен фонд и да възстанови заплатите в обществения сектор, които бяха орязани с една четвърт през 2010 година заради необходимостта да се удържи бюджетният дефицит.

Програмата на правителството, цитирана от Ройтерс в петък, предвижда "незабавно налагане на мораториум върху проучванията за шистов газ до приключването на изследванията, които в момента се извършват на европейско ниво".

Предишното правителство, което падна след неуспешен вот на доверие миналата седмица, предостави през март на американската компания "Шеврон" права за проучване за шистов газ в три блока с площ 270 000 хектара в Черно море, в района на Констанца.

Новото правителство освен това ще проучи дали плановете за добив на злато на Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), контролирана от канадската компания Gabriel Resources, са в интерес на страната. Проектът, който предвижда използване на цианид за добив на 314 тона злато и 1 500 тона сребро в западната част на страната, се бави вече 14 години и още няма екоразрешително.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес