Новото онкоотделение в Стара Загора e оборудвано с техника за щадящо лечение

Новото отделение на Комплексния онкологичен център в Стара Загора, оборудвано с техника от най-ново поколение, ще започне да приема пациенти до два месеца, съобщиха от общинския пресцентър.

Отделението е оборудвано с мултимодален линеен ускорител, чийто начален капацитет е около 220 пациенти годишно, а броят им поетапно ще се увеличава.

Модерната апаратура дава възможност за облъчване на туморите в човешкото тяло, без да се нарушава функцията на органите, обясни управителят на отделението д-р Петьо Чилингиров. По думите му, това ще спомогне за постигането на по-добро качество на живот на болните, по-добра поносимост към лечението, както и по-големи шансове за оцеляване.

Очаква се скоро отделението да получи и лиценз за лечение с източници на йонизираща радиация, а медиците, които ще работят в него, ще преминават през специално обучение.

Новото звено ще обслужва население от над 525 хил. души, жители на Старозагорска и Сливенска област. То беше обновено с 6.8 млн. лв. от оперативната програма "Регионално развитие".

Предстои центърът да кандидатства пред НЗОК за финансиране по две нови пътеки за високотехнологично лечение.

Още от България

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?