Новото палестинско правителство положи клетва

Президентът Махмуд Абас

Палестинският президент Махмуд Абас прие клетвата на новото палестинско правителство начело с неговия близък съветник и член на партия Фатах Мохамад Щайе, предаде Ройтерс.

Палестинското ислямистко движение Хамас разкритикува действията на Абас с аргумента, че подронват опитите за постигане на единство между палестинците.

Мохамад Щайе, който е икономист и отдавнашен съветник на Абас, ще бъде премиер на правителството на базираните в Западния бряг палестински власти. Външният министър Рияд Малки и министърът на финансите Шукри Бишара запазват постовете си в новото правителство. Щайе бе определен за палестински министър-председател от президента Махмуд Абас на 10 март, като замени на премиерския пост Рами Хамдала.

Движението Хамас, което контролира ивицата Газа, заяви, че това е удар срещу опитите за постигане на единство между Хамас и Фатах, които подписаха споразумение за помиряване в Кайро през октомври 2017 г. Споровете за поделянето на властта обаче попречиха на прилагането на споразумението, отбелязва Ройтерс.

Хамас посочи в изявление, че смята правителството на Мохамад Щайе за сепаратистко, че то не е легитимно и че създава риск от прекъсване на връзката между Западния бряг и ивицата Газа.

Две фракции от Организацията за освобождение на Палестина на президента Абас отказаха да станат част от правителството на Щайе.

Първата задача на новия премиер да стабилизира положението на палестинските власти на Западния бряг, които разполагат с малко парични средства в наличност и упражняват ограничено самоуправление по силата на временни мирни договорености с Израел, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?