Новото поколение мафиоти в Сицилия парадира във Фейсбук

Новото поколение мафиоти в Сицилия парадира във Фейсбук

Новата мания на босовете на страховитата сицилианска мафия е социалната мрежа Фейсбук, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.


Босове се регистрират във Фейсбука под фалшиви имена и започват да качват в профила си снимки на скъпи яхти и лимузини, в скъпи ресторанти и на скъпи вечери. Във Фейсбук босовете дори набират кандидати за мафиоти.

Такъв например е случаят с 28-годишният Доменико Палацото от Палермо, един от босовете на местната мафия. В профила си под фалшиво име той разказал какви телевизионни и музикални предпочитания има, отправял обиди към полицията и разменял съобщения с колеги, които знаели кой се крие под фалшивото име, което той използвал във Фейсбук.

Кандидат мафиот пък му отправил въпрос: "Трябва ли да пратя автобиография, за да стана част от мафията", на което Палацото отвърнал: "Да братле. Трябва да проверим съдебното ти
минало, защото не взимаме хора с чисто съдебно минало".

Палацото все пак беше арестуван през юни заедно с 95 мафиоти в Палермо по време на полицейска операция, наречена "Операция Апокалипсис".

Тенденцията босовете да се подвизават във Фейсбук обаче кара полицаите да посвещават специално време за проучване на социалната мрежа в опит да открият дали топ мафиоти не се крият там под мними имена.

Едно време водещите мафиоти общуваха с бележки, известни като пицини, и се криеха в отдалечени ферми, където живееха с хляб, сирене и зеленчуци, отглеждани там. Днес новото поколение е забравило за традиционната дискретност и демонстрира в социалните мрежи, че посещава най-добрите клубове, най-добрите ресторанти и най-добрите плажове, защото вярва, че така ще спечели повече уважение. Проблемът е, че полицията може да открие новите мафиоти много по-лесно с помощта на социалните мрежи, посочва базиран в Сицилия магистрат, пожелал да остане анонимен.

Споделяне

Още от Общество