Новото правителство на Белгия положи клетва

 Александер де Кро

Новото редовно правителство на Белгия с премиер Александер де Кро положи клетва в четвъртък, съобщават местните медии.

Правителството бе съставено след преговори, завършили в края на септември, чието начало бе поставено след изборите през май миналата година. Кабинетът е съставен от коалиция от седем партии, без представителство на двете най-големи фламандски политически организации - умерените националисти от "Нов фламандски алианс" и крайнодесните "Фламандски интерес" (Вламс беланг).

Премиерът Де Кро ще навърши след месец 45 години. Той започва кариерата си в американска консултантска фирма. Десет години по-късно е избран за председател на партията "Открити фламандски либерали и демократи"(ОФЛД). Той е син на Ерман де Кро, бивш председател на Камарата на представителите във Федералния парламент и най-дългогодишния белгийски депутат.

Три години след влизането си в политиката Александер де Кро през 2012 г. е назначен за заместник на премиера Елио ди Рупо. Де Кро остава вицепремиер в последвалите правителства на премиерите Шарл Мишел и Софи Уилмес.

Списъкът на новите министри включва имена, непознати досега за широката общественост. Представители на партията на социалистите франкофони ще бъдат министрите на икономиката и труда Пиер-Ив Дерман (и вицепремиер), на пенсиите, социалното приобщаване, борбата срещу бедността и за хората с увреждания Карин Лалийо, на отбраната Людивин Дедондер, както и държавният секретар за научните изследвания и националните стратегически инвестиции Тома Дермин.

Партията "Реформаторско движение" ще бъде представена от досегашния служебен премиер Софи Уилмес, занапред вицепремиер и министър на външните работи, европейските въпроси и международната търговия; от министъра за малките и средните предприятия, средната класа, самоосигурените, замеделието и междуинституционалното взаимодействие Давид Кларинвал; от държавния секретар по цифровизацията, административните услуги и защитата на личния живот Матийо Мишел.

Партията "Еколо" излъчва вицепремиера и министър на транспорта Жорж Жилкине, министъра на околната среда Закиа Катаби и държавния секретар за равните възможности, половете и разнообразието Сара Шлиц.

Партията "Християндемократи и фламандци" е представена от вицепремиера и министър на финансите Винсент ван Петхем, министъра на вътрешните работи Анели Верлинден и държавния секретар за убежището и миграцията Сами Махди.

Освен с премиера Де Кро, ОФЛД участва в новото правителство с вицепремиера Винсент ван Кикенборн, министър на правосъдието и по въпросите на Северно море, както и с държавния секретар за бюджета и потребителите Ева де Блекер.

Фламандската политическа организация "Социалистическа партия - различна" ще бъде представена от вицепремиера и министър на здравеопазването и социалните въпроси Франк Ванденбрук и министъра на сътрудничеството за развитие и политиката за големите градове Мериам Китир.

От партията "Зелени" са вицепремиерът и министър за администрацията и държавните дружества Петра де Сутер, както и министърът на енергетиката Тин ван дер Страте.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?