Новото правителство на Египет встъпи в длъжност без ислямисти

Ново правителство, доминирано от либерални и леви политици, положи клетва в Египет, с което окончателно приключи краткото управление на ислямистите, изградено от сваления президент Мохамед Морси, съобщиха осведомителните агенции.

Нито един от 34-мата министри не принадлежи към ислямисткото движение "Мюсюлмански братя", което издигна Морси на власт преди година, или към някоя друга ислямистка партия.

Правителството включва три жени и трима коптски християни, което в някои отношения го прави малко по-разнообразно от това на Морси.

Въпреки че анализатори оцениха положително някои министри за тяхната компетентност и за това, че притежават така нужните експертни качества в момент, когато Египет преживява задълбочаваща се икономическа криза след година на лошо управление, заради своя състав правителството беше изложено на същите критики, които се отправяха към Морси - че е изключил противниците си от управлението и е унищожил всякакво усещане за политически консенсус, коментира изданието.

Както изглежда, това вероятно задълбочава политическото разцепление, появило се при президентството на Морси и след неговото отстраняване, когато поддръжниците му излязоха на улицата, решени да останат там, докато той не бъде освободен и възстановен на поста, коментира вестник "Ню Йорк таймс".

С встъпването в длъжност на новото правителство подкрепяните от армията временни власти в Египет бързо укрепиха контрола си върху държавните институции след свалянето на Морси, посочва британският в. "Файненшъл таймс".

Главнокомандващият армията и министър на отбраната Абдел Фатах ас Сиси положи клетва като вицепремиер, което е възможен знак за засилването на влиянието на въоръжените сили. Много от министрите са заемали висши постове при управлението на Морси или при предишни правителства, отбелязва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?