Новото правителство на Гърция положи клетва

Лидерът на ПАСОК става вицепремиер след напускането на Демократична левица

Андонис Самарас и Евангелос Венизелос

Новото правителство на Гърция положи клетва. След широка реконструкция на състава на правителството, последвала политическа криза, премиерът Андонис Самарас даде ключови постове на по-малкия си коалиционен партньор - социалистическата ПАСОК, съобщава Асошиейтед прес.

Кабинетът е с нови министри на външните работи, правосъдието, административната реформа, транспорта и отбраната.

Коалиционното правителство на Самарас, което е на власт от една година, едва избегна падането си след заповед на премиера за затваряне на държавната телевизия ЕРТ на 11 юни. По този повод най-малкият коалиционен партньор – партията Демократична левица - напусна кабинета миналата седмица.

Закриването на държавната радиотелевизионна компания ЕРТ бе предизвикано от обещанието на Гърция да уволни 15 000 служители от бюджетния сектор до края на следващата година, напомня АП.

Сега двупартийното коалиционно правителство има малко мнозинство в парламента -  153 от 300 депутатски места.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос, който при управлението на социалистите водеше преговори с международните кредитори в качеството си на финансов министър, става вицепремиер и министър на външните работи. В резултат на това социалистите получават значително участие в кабинета и възможност да влияят на вземането на външнополитически и икономически решения.

ПАСОК има още три министерства - на транспорта и съобщенията Михалис Хрисохоидис, на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Манитис и на земеделието Атанасиос Цафтарис.

Досегашният министър на външните работи Димитрис Аврамопулос става министър на отбраната, а финансовият министър Янис Стурнарас запазва поста си.

Създадено е ново министерство на инфраструктурата и транспорта, като за негов ръководител е назначен Михалис Хрисохидис от ПАСОК.

Кириакос Мицотакис (син на бившия президент и премиер Константинос Мицотакис и брат на бившия външен министър и кмет на Атина Дора Бакояни) е назначен за министър на административната реформа на мястото на подалия оставка Андонис Манитакис.

Бившият заместник-министър на вътрешните работи Хараламбос Атанасиоу пък е назначен за министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Андонис Рукопатис.

За министър на околната среда и енергетиката е назначен Йоанис Маниатис.

Едва няколко часа след като бе сформирано, в новото правителство на Гърция бе подадена първата оставка. Депутатът от управляващата партия ”Нова демокрация” София Вултепси се отказа от поста си на заместник-министър на здравеопазването и ще бъде заменена от депутата Зета Макри.

Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви днес на първото заседание на правителството в подновен състав, че кабинетът неотклонно ще провежда нужните реформи, за да получи поредните траншове от международните кредитори.

"Най-важната задача е осигуряване на стабилност в страната, която ни е нужна повече отвсякога", каза премиерът. "Това правителство няма и миг за губене".

На първото заседание на кабинета премиерът очерта предстоящите задачи, като най-непосредствена е завършване до дни на разговорите с международните кредитори за следващия транш от международната финансова помощ, без която Гърция ще банкрутира. Структурните реформи, постигането на първичен излишък и подготовката на страната за поемане на ротационното председателство на ЕС следващата година са сред приоритетите на кабинета, заяви Самарас.

Той също така настоя, че правителството смята да бъде на власт през целия си четиригодишен мандат, получен след парламентарните избори през 2012 г.

Други приоритети са намаляване на безработицата, която е достигнала рекордното равнище от над 27 процента, и подкрепа на по-уязвимите слоеве на обществото, отбеляза премиерът.

На Гърция все още ѝ предстои да осъществи някои от най-тежките реформи, откакто започна да получава спасителна помощ през 2010 г. от своите партньори в еврозоната и от Международния валутен фонд.

За да получава заемите, Атина се ангажира със серия съществени съкращения на разходи и увеличения на данъци в усилия за реформиране на икономиката. Мерките обаче доведоха и до дълбока рецесия в шест поредни години.

От днес Гърция вече има първото истинско коалиционно правителство по европейски образец, в което участват политически фигури, пише в коментар от първата си страница вестник "Та неа".Правителството на Нова демокрация и ПАСОК започва живота си в трудни условия - кризата продължава, безработните са над един милион, а Тройката международни кредитори продължава да настоява за жестоки мерки, пише още "Та неа".

"Елефтеротипия" посочва, че в кабинета има 19 нови лица, а общо членовете на правителството са 42 - 31 от Нова демокрация и 11 от ПАСОК. Премиерът запази своите хора в министерствата, пряко свързани с прилагането на кредитното споразумение с Тройката, коментира изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?