Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Новото правителство на Гърция започна със спиране на приватизацията

Меркел: Без програма, няма траншове

18 коментара
Новото правителство на Гърция започна със спиране на приватизацията

Първата реална стъпка в първия работен ден на новото гръцко правителство, съставено от радикалната левица СИРИЗА и дясно популистката "Независими гърци", бе да обяви спирането на някои от най-големите приватизационни сделки, които са част от програмата, срещу чието изпълнение страната получи финансова помощ, за да избегне фалит.

Същевременно в реч, чиято очевидна цел бе в помирителен тон да бъдат успокоени европейските партньори и кредиторите на страната, новият гръцки финансов министър обяви, че Гърция иска ново общоевропейско споразумение, което да помогне за икономическия подем на континента.

Финансовите пазари обаче очевидно тълкуват по друг начин първите сигнали на новото гръцко правителство и в сряда рязко се понижиха индексите на фондовата борса в Атина, а лихвите по гръцките облигации рязко се повишиха.

Спряната приватизация

Новото гръцко правителство иска да "спре" няколко процеса на приватизация, включително тази на пристанище Пирея, близо до Атина, и на основната държавната електрическа компания /ДЕИ/, предаде АФП, като се позовава на членове на правителството.

"Ние ще спрем приватизацията на пристанищата в Пирея и в Солун", както е записано в програмата на СИРИЗА, която спечели изборите, посочи заместник-министърът на търговския флот Теодорос Дрицас в края на първото заседание на новия кабинет, ръководено от премиера Алексис Ципрас.

Приватизацията на пристанище Пирея, най-голямото в страната, е най-важният проект от мащабния план за приватизации, изискван от международните кредитори на страната. Китайският конгломерат Коско вече придоби два терминала на пристанището в Пирея и се очакваше да изкупи 67 процента от държавните дялове в компанията, управляваща това пристанище.

Същевременно гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис заяви пред телевизионните канали Мега и Скай, че правителството възнамерява да не приватизира, както бе предвидено, държавната електрическа компания /ДЕИ/. "Ние искаме да направим така, че токът да е евтин, за да подобрим конкуренцията, една нова продуктивна държавна електрическа компания ще помогне за напредъка на страната", каза той.

Гръцкият парламент одобри това лято проектозакон, регламентиращ приватизацията на държавната електрическа компания ДЕИ, в която държавата има 51 процента участие.

Той посочи също, че ще бъде отменена и приватизацията на гръцката петролна компания Хеленик петролиум.

Министърът съобщи, че ще бъде изцяло реализирано обещанието в програмата на СИРИЗА за безплатно предоставяне на електроенергия на гражданите от нуждаещите се социални групи. Лафазанис заяви, че новото правителство ще подкрепя производството на електроенергия от възобновяеми източници и основно малки енергийни компании, които да могат да оцелеят в сегашните трудни условия.

Същевременно гръцкият заместник-министър на икономиката, отговарящ за инфраструктурата, транспорта и комуникационните мрежи, Христос Спирдзис посочи пред телевизия Мега, че "становището на правителството е да спре приватизациите, отнасящи се до инфраструктурите, като регионалните летища".

Гърция пое ангажимент през 2010 г. към международните кредитори ЕС и МВФ да приложи мащабна програма за приватизации, за да попълни държавните каси. Забавянето в изпълнението на този план е една от пречките за напредъка в обсъжданията между Атина и международните ѝ кредитори.

Преговорите с кредиторите – втори приоритет

Ние сме готови за преговори с партньорите от ЕС за намирането на жизнеспособно, справедливо и взаимоизгодно решение на проблема с държавния дълг на Гърция, заяви премиерът Алексис Ципрас, откривайки първото заседание на своя кабинет.

След това обаче той поясни, че преговорите с европейските партньори по външните задължения на страната, достигащи 320 млрд. евро, ще бъдат втори приоритет за кабинета, а първият ще е борбата с хуманитарната криза в страната, корупцията, непроизводствените разходи и неплащането на данъци.

Новият министър-председател и лидер на партията СИРИЗА поиска от членовете на своя кабинет "нулева толерантност към проявите на самодоволство". Ние дойдохме на власт не за да се възползваме от нейните привилегии, а да променим начина на водене на политика и на управление на страната и да сложим край на рушветчийството, посочи Ципрас.

По думите му правителството "няма друг господар, освен собствените си граждани, които страдат и искат от нас да пуснем кръв, за да защитим тяхното достойнство".

Пред правителството на социалното спасение, избрано от гръцкия народ, стои извънредно сложната задача: възстановяване на престижа и международно положение на страната, на достойнството, на прозрачността и демократичните институции в нашата страна, а също и възстановяване на чувството за справедливост в обществото, продължи Ципрас, назовавайки приоритетните задачи за преодоляване на хуманитарната криза в Гърция.

Помощ ще бъде предоставена на тези, които се намират на границата на отчаянието, на тези, които продуктите не достигат, които са лишени от отопление в дома, а също и до достъп до медицински услуги, посочи новият гръцки премиер.

Гърция иска ново общоевропейско споразумение за икономически подем

Гърция желае ново общоевропейско споразумение, което да помогне за икономическия подем на Европа, посочи новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис в реч, успокояваща по отношение на европейските партньори на страната по време на поемането на министерските пълномощия от неговия предшественик Гикас Хардувелис.

Обещавайки "умерен жизнен стандарт", новият министър потвърди в същото време, че страната ще "обърне страницата на политиката за икономии" и че той е готов да преговаря с международните кредитори ЕС и МВФ по този въпрос.

"Ние не искаме дуели" между Гърция и Европа, "нито заплахи или напрегнато очакване кой ще отстъпи пръв", добави министърът по адрес "специално на чуждестранния печат, който залага на битка между Гърция и ЕС". "Ние искаме ново отношение на доверие и искреност", подчерта той.

"Европа доказа, че може да намери решения и да избегне ултиматуми", каза Варуфакис, като изтъкна "отличната атмосфера", в която е преминал първият му телефонен разговор с ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Варуфакис, който от избухването на дълговата криза не спира да критикува логиката на спасителната програма на ЕС и МВФ за страната, повтори, че трябва да се обърне страницата с грешката, допусната при налагането на този план през 2010 г.

Спасителната програма, изработена с цел предотвратяване на фалит на Гърция и срив на еврото, бе придружена от заеми в размер на 240 милиарда евро в замяна на строга политика на икономии, която доведе страната до дълбока рецесия и скок на безработицата, припомня АФП.

Реакцията на пазарите

Веднага след обявяването на решението за спиране на приватизацията акциите на гръцката електрическа компания PPC и на пристанището в Пирея рязко поевтиняха, предаде Ройтерс. Pireus Port Authority загуби 8.9% от стойността на акциите си, акциите на PPC поевтиняха със 7.4%.

Атинската фондова борса закри днешната търговия със спад от 9,24 на сто, а индексът на основните гръцки банки се срина с 26,6 на сто след първите изявления на новото гръцко правителство на радикалната левица СИРИЗА, предаде Франс прес.

Водещият индекс в Атина Athex започна деня с понижение от 2 на сто, но към 15 часа местно време започна стремглаво да потъва и закри сесията със загуба от 9,24 на сто на равнище 711 пункта. Атинската фондова борса е понесла 31 процента загуба от 8 декември с обявяването на предсрочните избори, издигнали на власт СИРИЗА миналата неделя.

Четирите основни гръцки банки изгубиха една четвърт от борсовата си стойност, отбелязва агенцията.

Лихвите по 10-годишните облигации на Гърция пък преминаха над символичния праг от 10 процента, след като инвеститорите се отдръпнаха от тези книжа на фона на желанието на новото гръцко правителство да предоговори дълга на страната, предаде Франс прес.

Гръцките облигации и акции като цяло губят стойност трети пореден ден, като ценните книжа достигнаха до най-ниското си ниво от 2012 г. насам, съобщава Bloomberg. Доходността по облигациите с тригодишен падеж скочи със 191 базисни пункта до 15.93, а по десетгодишните облигации от своя страна се увеличи с 50 базисни пункта, до 10.30%.

Меркел: "Без програма няма траншове"

Германският канцлер Ангела Меркел даде ултиматум на новото гръцко правителство, като поиска от него да препотвърди ангажиментите, поети от Гърция в рамките на нейната спасителна програма, съобщава гръцкият в. "Етнос", като се позовава на Ройтерс. На заседание на парламентарната група на Християндемократическия съюз Меркел припомнила, че спасителната програма на Гърция изтича в края на февруари, като подчертала, че последният транш от заемите за страната не е изплатен и че ще бъде деблокиран само ако Гърция спази ангажиментите си. Отговорността за по-нататъшните действия принадлежи на гръцкото правителство, казала Меркел.

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел и вицеканцлер в правителството на Ангела Меркел призова новото гръцко правителство да бъде точно към хората в Германия и Европа, които проявиха солидарност през последните години, предаде Франс прес.

Германия уважава демократичния избор на гърците и "нашата цел трябва да бъде оставането на Гърция в еврозоната", изтъкна министърът пред журналисти в Берлин. "Но трябва да се съблюдава принципът на справедливост спрямо нашия народ", спрямо "хората в Германия и в Европа (...) които бяха солидарни" с гърците и отпуснаха помощи от 2010 година, допълни Габриел.

"Справедливост и солидарност трябва да са в сила и в двете посоки", призова той. Ако Гърция не иска да продължи необходимите реформи, "ще бъде нередно онези, които работят в други страни да плащат, не мога да обясня това на германците и на германките, не е възможно", аргументира се Зигмар Габриел.

Страните от еврозоната отпуснаха близо 200 милиарда евро на Гърция в рамките на няколко последователни програми посредством фонда, гарантиран от страните членки - Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) - както и под формата на двустранни заеми. Като най-голяма икономика в еврозоната, Германия логично плаща най-много за спасяването на Гърция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Stanimir Petrov
  #18
 2. boby1945
  #17
 3. boby1945
  #16
 4. Филка Русофилка
  #15
 5. Филка Русофилка
  #14
 6. Stanimir Petrov
  #13
 7. Stanimir Petrov
  #12
 8. Гърците живееха твърде охолно за твърде скромните си икономически постижения/ показатели/. Защо Европа го разрешаваше? Много просто- повтаря се сценария с бившите соц. страни ! Натрупване на огромен външен дълг, поставяне в пълна външна икономическа зависимост , натиск и безумна външна приватизация! Най -апетитните имоти, пристанища , обекти, енерго и структуроопределящи предприятия се "приватизират" от чужди частни и ДЪРЖАВНИ
  фирми за жълти стотинки, срещу жалки за мащабите на кражбата корупционни

 9. Филка Русофилка
  #10

  Целият растеж на българската икономика идва от частния сектор, при всичките му кусури. „Държавната”, т.е. комунистическата собственост дърпа икономиката надолу и влошава общите й показатели. Тя е див, варварски комунизъм, грабеж и генератор на корупция в условията на пазарна икономика. Нарочно саботират приватизацията й, за да бавят декомунизацията на обществото. По същата причина държат и инжектоплякторите в Княжеската градина и пред НДК. Но няма да е за дълго. Червеният гръцки тъпак ще бъде изгонен с камъни по-бързо и от превратаджиите Сидеров/Станишев/Местан.

 10. Stanimir Petrov
  #9

  При настоящите условия ако се извърши приватизация в Гърция, тя ще бъде същата като българската. Т.е. криминална. Приказките за "пазарна икономика", "свободен пазар" не са нищо повече от идеологическа диверсия. Приватизация може да се направи едва тогава, когато вече държавата има икономика, способна най-малкото да изхранва населението си и да осигурява елементарните му нужди. Дотогава рецептата е силна централизирана власт на експертно правителство, строги закони, прогресивен данък, купонна система

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.