Новото правителство на Италия положи клетва

Новото правителство на Италия положи в сряда клетва пред президента на страната Джорджо Наполитано, съобщиха информационните агенции. Церемонията се състоя в президентския дворец в Рим часове след съставянето на правителството.

Кабинетът на министрите ще се ръководи от Романо Проди, който спечели победата на изборите през април. Преди това в продължение на пет години министър-председател на страната беше Силвио Берлускони.

Масимо Д`Алерма – лидерът на най-голямата партия в левоцентристката коалиция – ще оглави Министерството на външните работи. 57-годишният Д`Алерма е заемал премиерското кресло от 1998 до 2000 г.

Постът министър на икономиката ще заеме бившият член на Управителния съвет на Европейската централна банка Томазо Падоа-Скиопа. Уважаван икономист и политически независим, Падоа-Скипоа има трудната задача да възроди италианската икономика, която има бюджетен дефицит, превишаващ установения от ЕС таван. Негова цел ще бъде и понижаването на нарасналия за първи път за последните 11 години държавен дълг на страната.

За министър на вътрешните работи е издигнат Джулиано Амато, който е заемал министър-председателския пост два пъти – веднъж в периода 1992-93 г. и повторно през 2000-2001 г. Бил е още министър на финансите и е помагал при изготвянето на проекта за Европейска конституция.

Професорът по социология Артуро Паризи ще е министър на отбраната. 65-годишният Паризи е дългогодишен съратник на Проди и е заемал поста заместник-секретар на първото му правителство между 1996-98г.

Министерството на правосъдието ще се оглави от Клементе Мастела, който е лидер на малката центристка партия Пополари – Съюз на демократите за Европа. Той е бил министър на труда при първото правителство на Силвио Берлускони през 1994 г., но на изборите през април се присъедини към левоцентристката коалиция.

Според кореспондента на ББС при определяне на състава на кабинета Проди се е стремил да удовлетвори амбициите на всичките пет партии от коалицията.

В сената Проди има болшинство само от два гласа и в петък трябва да предложи вот на доверие.

Очаква се в сряда членовете на новото правителство да проведат първото си заседание.

Споделяне

Още от Европа