Новото правителство признава историческата отговорност на Австрия за нацистки престъпления

Премиерът Курц

Австрия планира да построи мемориал в бивш нацистки лагер, съобщи новото правителство, след като Израел обяви, че ще ограничи дипломатическите контакти с кабинета във Виена, съобщи ДПА.

Мемориалът за 10 хилядите евреи от Виена, ликвидирани в нацисткия лагер Трасцянец близо до беларуската столица Минск, е "ясно отношение към историческата отговорност на Австрия и съучастие" в Холокоста, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц след първото заседание на коалиционния кабинет, в който участва крайнодясната Партия на свободата.

Партията на свободата е основана от бивши нацисти след Втората световна война, а нейни представители, включително лидерът ѝ и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, са имали контакти с екстремистки десни групировки, припомня ДПА.

До 80-те години на миналия век Австрия гледаше на себе си по-скоро като на жертва на анексирането от нацистка Германия, отколкото като на съучастник. Оттогава правителствата полагат големи усилия да се справят с тъмното наследство от миналото.

В правителствената програма на новото правителство е предвидено да се предоставя двойно гражданство на потомци на австрийски жертви на националсоциализма. Курц потвърди в телевизионно интервю снощи, че това може да засегне до 200 хиляди души, но добави, че вероятно не всички потомци ще се възползват от тази възможност.

Курц разгласи тези инициативи, след като израелското външно министерство заяви вчера, че ще бойкотира министрите от Партията на свободата. Израелският премиер Бенямин Нетаняху нареди "професионална ревизия на начина, по който Израел ще се държи към новото австрийско правителство", каза министерството.

Споделяне

Още от Европа