Новото прокурорско спецзвено има 3 месеца изпитателен срок

Новото прокурорско спецзвено има 3 месеца изпитателен срок

Новото спецзвено към Софийска градска прокуратура, което ще разследва 25 от важните дела с обществено значение, ще има три месеца изпитателен срок, за да докаже, че може да функционира. Това обяви във вторник ръководителят на звеното прокурор Божидар Джамбазов.

На специална пресконференция лично говорителят на главния прокурор Борис Велчев Маргарита Попова представи петимата обвинители, които ще влязат в новата структура. Това са Божидар Джамбазов, Росен Неделчев, Калин Софиянски, Севдалин Цанков и Станимир Димитров.

Всеки един от тях ще разполага със свой екип от по един следовател, дознател, данъчен и служител от Агенцията за финансово разузнаване.

Целта на експеримента, който стартира с личната благословия на Борис Велчев, е да се въведе ролята на разследващия магистрат, който във всеки един момент да упражнява пряко контрол върху процеса на наказателното производство.

Петимата спецпрокурори ще бъдат разтоварени от повечето дела, които са им разпределени в момента, за да могат да фокусират работата си само върху тези от голяма обществена значимост. На всеки от тях ще бъдат поверени само по пет дела.

Въпреки, че си определиха изпитателен срок, никой от петимата не пожела да каже до какъв период ще си приключи делата. Единствено Джамбазов заяви, че по обвинението срещу бившия шеф на “Топлофикация – София” Валентин Димитров за пране на пари ще бъдат необходими около 9 месеца работа. Случаят се разследва вече 6-ти месец.

Те са доброволци

Изпълняващият длъжността градски прокурор на София Николай Кокинов представи петимата като абсолютни доброволци. По думите му единственото условие, на което те е трябвало да отговарят, е да имат желание да бъдат включени в новото звено.

“В общи линии от 70 прокурори в градска прокуратура, това са хората, които пожелаха да бъдат включени”, заяви още Кокинов.

Надзорът над работата на новото звено ще бъде осъществяван първо от самия Кокинов, но той уточни, че това няма да продължи дълго. Той е предложил Джамбазов пред Висшия съдебен съвет (ВСС) за поста зам.-градски прокурор на София.

“Ако ВСС одобри това предложение, Джамбазов ще има необходимата административна длъжност да осъществява лично надзора над работата на неговите колеги в звеното”, добави Кокинов.

Делата

Делата, с които ще се занимават, са: двете досъдебни производства срещу бившия изпълнителен директор на “Топлофикация – София” Валентин Димитров и разследването срещу борда на директорите на дружеството; преписката за злоупотребите в “Софийски имоти”; делото срещу бившия изпълнителен директор на фонд “Земеделие” Красимир Неделчев; делото за източването на Държавния резерв; делата за престъпления по служба срещу петима прокурори – Станислав Гюрков, Венелин Тодоров, Вероника Кольова, Тони Томов и Карен Бейлерян; производството срещу Николай Методиев – Пилето; митничарите известни с прякорите Пурата и Джими; делото срещу Боян Петракиев – Барона; срещу Снежина Ангелова; две дела за злоупотреби по предприсъединителните фондове на ЕС и др.

Прокурор Божидар Джамбазов уточни, че ръководеното от него звено няма да разследва депутати със свален имунитет. По думите му причината за това е “структурата да не бъде обвинявана, че изпълнява политически поръчки”.

Рисковете

В отговор на въпрос на Mediapool Божидар Джамбазов заяви, че основният риск пред работата на новите разследващи прокурори е дали ще успеят да се сработят добре с останалите хора в своите екипи.

“Това ще може да го покаже само времето, но ако екипите сработят, най-вероятно и експериментът ще се окаже успешен”, обясни прокурорът, добавяйки, че той лично се е включил, защото е “привърженик на динамичното разследване”.

В същото време и.д. градският прокурор на София Николай Кокинов призна, че разтоварването от дела на тези пет човека ще натовари значително техните колеги, които ще продължат да работят по старому.

Средно на прокурор от градска прокуратура София се падат по близо 60 дела на производство. Така близо 300-та дела, от които ще бъдат освободени тези 5 души ще се стоварят равноделно върху другите 65 човека в СГП.

“Ако обаче експериментът се окаже успешен, ние ще можем да поискаме по-голям щат”, заяви Кокинов, пропускайки да отбележи факта, че бюджетът и щатовете в съдебната власт ще бъдат определени много преди да изтече изпитателният срок на прокурорското спецзвено.

 

Споделяне

Още от България