Новото ръководство на НДСВ още е нелегитимно

Софийският градски съд (СГС) спря в понеделник регистрацията на решенията на Третия извънреден конгрес на НДСВ заради висящо производство. То е заведено по жалба на члена на партията Даниела Дамянова, според която конгресът е свикан незаконно. Така новото партийно ръководство на НДСВ е нелегитимно, въпреки че провежда заседания и взима решения за предизборната кампания.

Съдебното решение не подлежи на обжалване, първото заседание по гражданските дела, заведени от Дамянова и други редови членове на НДСВ, ще е на 21 ноември.

Според адвоката на НДСВ Ели Христова всички, които са атакували в съда легитимността на извънредния конгрес, са злоупотребили с това си право и искат да попречат на партията.

Адвокатът добави, че ще подаде жалба срещу днешното решение на съда, ако ръководството на партията одобри това.

Освен новия Политически съвет (ПС) на НДСВ, нелегитимен е и излъченият от него предизборен щаб, оглавяван от Милен Велчев, както и подменени наскоро областни координатори. В новия политсъвет и предизборен щаб влизат лоялни на лидера Симеон Сакскобургготски партийци. Голяма част от парламентарната група въстана срещу извънредния конгрес и го обяви за манипулиран и нелегитимен.

“Държа на факта, че този конгрес е легитимен. Аз присъствах там, наблюдавах 11 часа какво се случи и как се направи”, коментира Сакскобургготски по време на представянето на кандидат-кметове на НДСВ в партийната централа на “Врабча” 23.

За изненада на журналистите той сам отвори темата за регистрацията на конгресните решения. Обеща да се съобрази с постановлението на съда, защото това е неговият “личен стил – нито да се драматизира, нито да се създават разни свободни съчинения и интерпретации”.

Според Сакскобургготски “желанията, интересите и очакванията на 3000 души, може би тежи повече от желанията на трима или четирима”.

Споделяне

Още от България