Новото сиропиталище на отец Иван ще струва 3 млн. лв.

Новото сиропиталище на отец Иван от Нови хан ще изглежда като модерен комплекс от затворен тип, а за изграждането му ще са необходими 2.5 – 3 млн. лева. Това стана ясно при представянето на проекта в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в понеделник.

Сиропиталището на отец Иван нашумя след новината, че Дирекцията за национален строителен контрол е разпоредила събарянето му и 36 деца може да останат на улицата. Държавата в лицето на МРРБ реши да съдейства на отеца да изгради нов законен приют в местността Побит камък до Нови хан, където божият служител притежава терен. Регионалното министерство ще предостави 78 дка от активите на Държавното предприятие “Строителство и възстановяване” за изграждане на прилежащата инфраструктура.

 

Отец Иван има фондация, която ще набира средствата за изграждане на новия дом. "Със срокове не се ангажираме. Всичко зависи от средствата, но ще стане. Доста работа има, много пари ще трябват. Но повече от две години няма да се забавим", каза отец Иван. Той съобщи, че се надяват да направят национална кампания за набиране на средства. Отецът не пожела да каже имената на тези, които вече са дарили средства.

 

Арх. Христо Пенчев представи проекта за новия Дом за деца “Свети Николай”, разположен на 4200 кв. м. Комплексът включва 28 къщи, 8 апартамента, спортно съоръжение и част за социално обслужване. По първоначални разчети изграждането му ще струва около 2.5-3 млн. лева. Живеещите в пристройките към църквата “Света Троица” в Нови хан ще участват активно в строителството, обясни регионалният министър Лиляна Павлова.

 

“Надявам се, че ще построим образцов дом, който ще служи за пример не само в България, но и в Европа. Не се ангажирам със срокове кога ще бъде изграден новият комплекс, но се надявам, че няма да се забави повече от 2 години. Ще направим национална кампания, Софийската митрополия ще ни подкрепи в това начинание”, каза отец Иван.

 

Администрацията на Софийска област вече е стартирала процедурата за осигуряване на средства за ремонт на покрива на храма в Нови хан. “До 10 дни съвместно със Столичната община ще внесем документацията в Постоянната комисия за защита населението при бедствия, аварии и катастрофи. Мисля, че през май ремонтът на покрива на църквата “Света Троица” в Нови хан ще може да започне”, заяви областният управител Красимир Живков.

 

Министър Павлова обясни, че Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето са проучили мнението на обитателите на приюта в Нови хан за настаняването им в защитени жилища. Всичките 88 души, включително 18 майки с 36 деца, които живеят там, са отказали да бъдат преместени. Остава вариантът те временно да живеят във фургони до завършването на новото сиропиталище.

 

Тринадесет деца от приюта в Нови хан вече посещават детска градина. Преди те нямаха тази възможност поради липса на места, съобщи още Павлова.

 

Следващата редовна месечна среща по казуса "Нови хан” ще се проведе на 20 февруари 2012 г. в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?