50 магистрати, агенти и служители на МВР са минали тестове за интегритет

Новото спецзвено срещу корупцията заработи в пълно медийно "затъмнение"

Главният прокурор или негов заместник ще имат последната дума кога и какво да се съобщава

Спецзвеното за борба с корупцията се помещава в ДАНС. Снимка: БГНЕС

Новото Специализирано звено за разследване на корупцията, създадено със споразумение между прокуратурата, МВР и ДАНС, официално започна работа.

В състава му влизат общо около 50 обвинители от Софийската градска прокуратура (СГП), следователи от столичното и националното следствие, антимафиоти, разследващи полицаи и други служители на вътрешното министерство, както и агенти.

В зависимост от коя от трите институции е излъчен, всеки от тях се назначава със заповед на своя висш ръководител.

За разследващите от поредното спецзвено, натоварено с амбициозните очаквания на ЕК и обществото да демонстрира резултати, подобни на румънската специализирана прокуратура "Антикорупция", вече са осигурени отделни помещения със секретен достъп в сградата на ДАНС, научи Mediapool от свои източници.

Макар моделът на северните ни съседи да не бе заимстван, тъй като спецзвеното бе оставено под прякото ръководство на главния прокурор и упълномощен от него заместник главен прокурор, поне името му директно е привнесено от там – СЗА (Специализирано звено "Антикорупция" – бел. ред.).

То ще се занимава със съмненията за корупция в две основни направления – по високите етажи на държавната и общинската власт и сред магистратите. Служителите на спецзвеното вече са преминали тестове за интегритет, включващи изследвания с детектор на лъжата и проверки в масивите на МВР и ДАНС.

Функционирането на новата разследваща структура, обединяваща в себе си досегашния опит на няколко подобни прокурорски спецзвена, заема основна част от представената от правителството в края на миналата седмица Стратегия за борбата с корупцията по високите етажи на властта 2015 – 2020 г.

Заедно с него управляващите планират да създадат нов единен антикорупционен орган, натоварен с всевъзможни правомощия, включително и достъп до банковите и данъчните тайни. Той обаче ще заработи от началото на следващата година, тъй като изисква приемането на изцяло нов закон, обединяващ дейността на скандално известната Комисия по конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията от Сметната палата, отговаряща за имуществените декларации на висшите държавни служители.

В споразумението за създаването на разследващото спецзвено, подписано от главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Румяна Бъчварова и председателя на ДАНС Димитър Георгиев на 24 март, се посочва, че то ще работи под ръководството на един от заместниците на Цацаров. От държавното обвинение все още не са съобщили кой ще е той, но се предполага, че става въпрос за Борислав Сарафов. Той ще осъществява постоянна координация с шефа на Специализирана дирекция "К" ("Противодействие на корупцията" – бел. ред.) в ДАНС.

Работата на звеното може да бъде подпомагана с информация от НАП, митниците, Агенцията за държавната финансова инспекция и други държавни органи. Данни от външни за разследващата структура институции обаче ще бъдат предоставяни само след "мотивирано искане, отправено от главния прокурор, министъра на вътрешните работи или председателя на ДАНС". В споразумението между прокуратурата, МВР и ДАНС е предвидена и възможност за включване на застрашени лица в Програмата за защита на свидетели.

Новото спецзвено ще работи в условията на информационно "затъмнение", като медиите ще получават съобщения за работата му "от пресцентровете на страните по това споразумение само след разрешение на главния прокурор или на заместника му при ВКП, ръководител на СЗА".

"Лицата от състава на звеното нямат право да съобщават каквато и да е информация за дела и проверки на други органи, независимо от заеманата от тях длъжност в структурите на прокуратурата, МВР и ДАНС", изрично е посочено в споразумението.

Всички висящи проверки и разследвания по линия на корупцията по върховете на властта и сред магистратите вече са преминали на отчет към новото спецзвено, което разполага с деловодство и архив, отделни от тези на Софийската градска прокуратура.

По неофициална информация на Mediapool сред въпросните дела и разработки има и такива, по които в бъдеще се планират шумни арести на действащи представители на изпълнителната власт. Това бе загатнато и от самия премиер Бойко Борисов, който заяви многозначително във вторник: "Всяка сряда се събираме с главния прокурор, заместник главния прокурор, ДАНС, службите, НАП, митници, МВР. Работим много активно. Подготвят се доста интересни неща".

"Когато и ако стигнем до следващата вълна пресконференции, с или без шум, следваща вълна обвинения, задържания на лица от различни ешелони на властта, със страшна тежест ще се появи въпросът – какво виждаме ние. Дали този път става въпрос за нещо сериозно, или отново ще видим една кампания, която ще насити това лято с вестникарски заглавия и след три години на много по-задни страници на вестниците тези казуси ще угаснат и изтлеят в съдебните зали. Време е да си отговорим на въпроса – кой ще носи отговорност за несправянето с тези казуси, включително по законодателен път. Министерският съвет се ангажира много повече да се ангажира, да погледне в очите този въпрос, в рамките на своите правомощия", коментира по повод създаването на звеното и правосъдният министър Христо Иванов преди ден пред БНР.

Един от пресните случаи, преминали на отчет към спецзвеното, е делото срещу секретаря на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева, за която прокуратурата обяви на 26 март, че е обвинена в корупция, макар че по-късно бе уточнено, че ѝ е повдигнато обвинение за две престъпления по служба.

Тя бе привлечена към наказателна отговорност за това, че от януари 2012 г. до декември 2013 г., без да е имала такова право и без да е проведена обществена поръчка, е сключила договори със Сдружение "Равновесие" и с Фондация "SOS-семейства в риск" с цел да им осигури облаги за съответно – над 200 000 лева и над 94 000 лева. Второто обвинение на Василева бе за това, че в периода от май 2013 г. до декември 2013 г. в нарушение на установения ред е сключила два анекса към рамково споразумение, с цел да набави за себе си облага в размер на над 3000 лв.

Сигналът срещу секретаря на Националната комисия за борба с трафика е бил подаден от вътрешния министър в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев, който твърди, че тя е фалшифицирала подписа му, съобщиха източници на Mediapool. Силовите вицепремиери съвместяват поста си с този на председател на въпросната комисия.

Създаването на спецзвеното цели да демонстрира пред ЕК, че родните власти изпълняват основните препоръки в последния ѝ доклад, който за пореден път остро разкритикува липсата на резултати в борбата с корупцията по върховете на властта. Авторите му недвусмислено отбелязаха, че "антикорупционните усилия остават неорганизирани, без нито една институция с правомощия и автономия, позволяващи ѝ активно да координира борбата с корупцията".

Споделяне

Още по темата

Още от България