Новото споразумение за политическия преход в Ирак - плюсове и минуси

През отминалия уикенд американската администрация в Ирак и иракският Управляващ съвет постигнаха споразумение за политическия преход, което ще сложи край на американската окупация и ще даде началото на изтеглянето на съюзническите части от Ирак още през следващата година.

Новото споразумение ревизира досегашните планове на Белия дом за предаването на властта в Багдад. То удовлетворява иракските тежнения за скорошно поемане на отговорността за собственото им управление, но същевременно поражда и немалко рискове, смятат наблюдателите.

По силата на новото споразумение, в Ирак ще бъде създаденo временно Национално събрание, което ще управлява страната до изработването на новата конституция и провеждането на избори. Администрацията настоява приемането на конституцията и изборите да станат преди предаването на властта - процес, който трябва да приключи до към 2005 година.

В специална декларация президентът Буш приветства новия план. Той заяви, че в резултат на споразумението ще бъде възстановен суверенитетът на страната, а Ирак ще стане демократична и плуралистична държава.

Насроченото предаване на властта в Ирак ще даде възможност на президента да встъпи в изборната кампанията през 2004 година с доста по-малък в сравнение със сега американски контингент в Ирак. С това Буш ще лиши опонентите си от основен техен аргумент в кампанията - за ненужно големите ресурси, които администрацията изразходва в Ирак и, респективно, за големите загубите, които САЩ продължават да търпят.

Според редица специалисти обаче, в това число и според някои хора от президентския екип, бързото предаване на властта може да има немалко негативни ефекти. Един от тях е, че американците ще се лишат от възможността да контролират процеса по изготвянето и приемането на конституцията на страната. Само преди няколко дни Буш откровено предефинира целите на американската мисия в Ирак. Ако доскоро той твърдеше, че целта на САЩ е разоръжаването на Ирак, сега той казва, че целта е създаването на "свободно и демократично общество", което да послужи за модел на останалите страни от Близкия Изток. В този смисъл новият план за предоставянето на суверенитет на Ирак преди утвърждаването на нормални демократични процедури поражда рискове пред страната и заплашва обявената от Вашингтон мисия.

Ако новият план успее, Буш би могъл да обяви официално край на американската окупация в Ирак в началото на идното лято - точно на финалната права на президентската кампания. Успоредно с това обаче САЩ ще запазят военното си присъствие в Ирак, макар и в по-ограничен размер и в този смисъл едва ли някой може да предположи дали този контингент отново няма да се превърне в обект на терористични нападения, както става сега.

Освен това САЩ възнамеряват да продължат да оказват финансова помощ на новата иракска власт за възстановяването на страната. Това, в комбинация с едни евентуални продължаващи партизански действия срещу американците в Ирак и предвид намаляващото доверие към САЩ в Ирак, може да изиграе лоша шега на президента по време на кампанията.

Критиците на администрацията твърдят, че новият план за прехода на властта в Ирак е продиктуван единствено от вътрешнополитически съображения и от предстоящата президентска кампания. През последните седмици главният администратор на САЩ в Ирак Пол Бремер например на няколко пъти заявяваше, че иракчаните все още не са готови да поемат отговорността за собственото си управление. След спешните консултации в Белия дом от миналата седмица обаче той, както и администрацията като цяло, промениха линията на поведение. В резултат сега Ирак ще има собствено, макар и временно правителство преди приемането на конституцията и преди провеждането на избори.

При всяко положение САЩ ще запазят силно влияние върху делата в Ирак. Освен военното си присъствие, Америка ще продължи да контролира гласуваните от Конгреса 20 милиарда долара за възстановяването на страната. А дали новият план ще има успех, ще стане ясно едва след няколко месеца.

Милен Минчев, РСЕ
Вашингтон

<< назад | начало >>

Споделяне

Още от Войната срещу тероризма

Колко време давате на новия парламент?