Новото столично летище протече

Новото столично летище протече

Новият терминал на летище “София” протече след вчерашните дъждове, съобщиха от Министерство на транспортна в понеделник. Течове са констатирани както в сградата на пътническия терминал, така и в покрития паркинг. От транспортното ведомство уточниха, че са уведомили за проблема австрийската фирма “Щрабаг”, за да отстрани проблемите. Новият пътнически терминал на столичното летище беше официално открит на 27 декември миналата година след над година отлагане. Още при самото откриване имаше множество съмнения за устойчивостта на постройката.

При последните големи наводнения пролетта-лятото на 2005 година се напукаха пътеките за рулиране и стоянките за паркиране на самолетите. Годината съвпадна с промяната в управлението на страната и между главният изпълнител на обекта  - “Щрабаг” и транспортното министерство се водеха преговори коя страна трябва да поеме финансовата тежест за отстраняване на щетата, причинена от природното бедствие.

Близо година след напукването на пътеките се срути и част от окачения таван в приемното здание на терминала. Първи на новия терминал започнаха да работят българските авиокомпании, но от началото на март оттам започнаха постепенно да излитат и чуждите авиокомпании.

Пътническият терминал е разположен на 50 хил.кв.м., а покритият паркинг може да поеме 820 автомобила.  

От Министерство на транспорта уточниха, че са изпратени екипи за наблюдение на мостовото съоръжение с коритото над река Искър, през което минава пистата. По данни на Гражданска защита няма опасност реката в този участък да излезе от коритото си да залее летателното поле на аеропорта.

Споделяне

Още от България