Новото влаково разписание влиза в сила от неделя

Новото влаково разписание влиза в сила от неделя

Новото разписание за движението на влаковете влиза в сила от 10 декември – неделя, като в повечето региони на страната се запазва досегашният график, съобщиха от БДЖ в петък.

Както всяка година, при изготвянето на новата транспортна схема жп превозвачът е съгласува движението на бързите и пътническите влакове с областните и общинските администрации по места и техните предложения за промени.

От БДЖ допълват, че ще изпълняват ангажиментите си по превоз на пътниците с общо 583 влака. От тях 18 са международни бързи, но 4 ще се движат само през летния сезон. 77 са бързите влакове, три от които ще се движат само в работни дни. Пътническите влакове са 143, а 345 са крайградските пътнически влака.

Предвидено е движението на влаковете в участъците с най-голям брой пътници в работните дни да се осъществява на по-чести интервали. В сутрешните часове влаковете по направлението Перник-София ще се движат на интервал от 20 минути, а в следобедните часове и вечер на интервал от 40 минути, посочва превозвачът.

За направлението Лакатник-Своге-София в сутрешните часове влаковете ще се движат на интервал от 30 минути, а вечер в обратното направление движението ще се осъществява на всеки 60 минути.

В участъка Пловдив-Асеновград ще бъде запазено досега действащото разписание и движение на влаковете на интервал от 60 минути.

С влизането в сила на новото разписание се запазва ежедневното движение на директния международен влак от Истанбул за София, както и международната връзка София-Крайова, която се осъществява със сутрешния влак София-Видин и обедния Видин-София.

От юни до октомври се планира да се запази движението на сезонния влак Солун-София-Солун. Влакът заминава от София в петък и пристига в Солун в събота сутрин, а в обратната посока тръгва от Солун в неделя вечер и пристига в София в понеделник сутрин.

За пътуващите по направлението София-Букурещ директните вагони ще се движат само през лятото, а през останалото време ще се налага пътниците да се прекачват на гара Русе на и от мотриса, която ще се движи по маршрута Букурещ-Русе-Букурещ.

По направлението София-Белград придвижването с директния влак ще се осъществява само в периода от 15 юни до 17 септември 2018 г.

В графика са взети предвид и планираните по-мащабни ремонти по железопътната инфраструктура. С оглед при стартирането им, корекциите в маршрутите и разписанията на влаковете ще са минимални. За участъка Пловдив-Стара Загора, предвид очакваните ремонти, са разработени разписания на влаковете по алтернативни маршрути през гара Димитровград. Това е направено, за да бъдат избегнати бъдещи изменения в разписанието на влаковете, движещи се по вече ремонтираният участък Пловдив-Димитровград-Свиленград, обясняват от БДЖ.

Новото влаково разписание е налично на касите на жп гарите, на националния информационен телефон 0700 10 200 или на сайта на дружеството.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?