Новото време иска поне 10 депутатски места в листите на ДПС

Новото време поиска минимум десет избираеми места в евентуалните общи предизборни листи с ДПС. Представители на движението обаче реагираха доста резервирано към исканията, огласени чрез медиите. 

"Целта на Новото време е да има собствена парламентарна група в следващото Народно събрание, така че, ако се вземе решение за общо участие в изборите с ДПС, нововремци трябва да имат минимум 10 избираеми места в листите," разясни желанията и мотивите на партията си зам.председателят Юлияна Дончева в Шумен.

Пред Mediapool Юнал Лютфи от ДПС, който участва в разговорите между двете партии, обаче остана изненадан от това условие. Той обясни, че до миналата седмица преговорите са били на етап "дали ДПС и Новото време ще се явят заедно на парламентарния вот" и "как точно да спечелим максимален брой мандати." Никой не е поставял искания за брой места в парламента, категоричен бе Лютфи, който не е присъствал единствено на последната сбирка в този понеделник. На нея не е била и Юлиана Дончева, която огласи желанията на партията си в Шумен.

Най-вероятно Новото време ще участва на изборите заедно с ДПС, каза още Дончева с уточнението, че решението ще се вземе на предстоящия конгрес на нововремци на 7 и 8 май. Най-добрият вариант бил трите партии от Либералния алианс да се явят с общи листи на изборите, но шансовете за това все повече намалявали, посочи още депутатката-нововремка, тъй като отдавна вече стана ясно, че НДСВ е категорично решена да участва на вота самостоятелно.

Дончева за сетен път повтори, че Новото време е подготвена и за самостоятелно явяване на изборите, тъй като има изградени структури в над 150 общини в страната и повече от 10 000 членове. Единственото притеснение било, че структурите на Новото време са много млади и повечето от хората нямат опит в изборни кампании.

До конгреса всички структури на Новото време по места ще номинират кандидатури за предизборните листи. Повече от половината от общинските организации на нововремци вече са обявили своите номинации.

Споделяне

Още от България