Новото време не посмя да тръгне срещу Доган за общата бюлетина

Новото време не посмя да тръгне срещу Доган за общата бюлетина

Въпреки че още преди три години Новото време предложи въвеждането на интегрална бюлетина, групата ще гласува против използването ѝ на предстоящите парламентарни избори. В събота лидерът на нововремци Емил Кошлуков потвърди, че ще подкрепят ДПС и в зала ще гласуват против бюлетината, прокарана през правната комисия с гласовете на НДСВ и десните формации в парламента.

Без въвеждането на мажоритарния елемент в изборите, в този си вид общата бюлетина е вредна, аргументира се Кошлуков пред Дарик радио. Отново се гласува за партия, а не за хората в партийната листа, и лидерите ще могат да си слагат послушковци за депутати, заяви той.

 ДПС ще инструктира електората си как да гласува с обща бюлетина

 

Ако общата бюлетине все пак бъде приета, ДПС има готовност веднага да започне специална кампания сред електората си как да гласува с нея, за да не се обърка. Това обяви в събота заместник председателят на движението Касим Дал, който бе на възпоменателния митинг в доспатското село Барутин по случай т.нар. "възродителен процес". Дал бе категоричен, че новият начин на гласуване няма да се отрази на изборните резултати за движението и ДПС ще спечели 450 - 500 хил. гласа или 10% и ще вкара 30 депутати в 40-я парламент.

Лидерът на Новото време отново промоцира идеята си избирателите да имат право да зачеркват или разместват местата на кандидатите в партийната листа. Това може да се осъществи само ако се гласува с отделни бюлетини за всяка формация, както иска ДПС.

Движението на Ахмед Доган се бори срещу въвеждането на общата бюлетина, която да съдържа имената на всички партии с довода, че има много неграмотни, които няма да могат да се ориентират. Дори и без гласовете на ДПС и Новото време обаче НДСВ може да прокара общата бюлетина в пленарна зала, защото тя се подкрепя от десните парламентарни групи.

Според депутатите от ДПС интегралната бюлетина ще доведе до голям брой недействителни гласове и ще опорочи изборите, заяви и в събота пред Дарик радио Ремзи Осман. Колегите му парламентаристи от НДСВ, ДСБ и СДС обаче го опровергаха с аргумента, че за избирателите ще е по-лесно да намерят по номера партията си в една обща листа, отколкото да търсят измежду 200 бели бюлетини в тъмната стаичка.

От БСП заявиха, че за тях спорът за интегралната бюлетина не представлява интерес. Левицата обаче настоява за друга промяна в избирателния закон - на гласувания от правната комисия финансов праг за участие в изборите, който е по 40 хил.лв. на партия, независимо дали се явява самостоятелно или в коалиция.

Несъгласието си със същия текст изяви в петък и президентът Георги Първанов и го определи като антиконституционен, макар че това не му направи впечатление в президентската кампания през 2001 г., в която също имаше задължителен финансов депозит и която лидерът на БСП тогава спечели.

През уикенда управляващите дадоха знак, че са склонни да преразгледат размера на финансовия депозит.

Вярно е, че когато в една коалиция има 10 партии, ще е трудно на всяка една от тях да внесе депозит от 40 000 лв. за участие в изборите, коментира председателят на парламента Борислав Великов от НДСВ. По време на посещение в Берковица той заяви, че мнението на президента Първанов трябва да бъде зачетено и рационалните неща в критиката му към избирателния закон трябва да се приемат.

Великов изрази увереност, че ще има консултации между политическите сили в парламента и президента, за да не се стига до налагането на вето и връщането на и без това закъснения закон.

Шефката на правната комисия Анелия Мингова също заяви, че може да се коментира размера на финансовия депозит, но категорично се обяви против премахването му. Тя, както и Ремзи Осман от ДПС посочиха, че няма логика  партиите, която искат да управляват страната, да не могат да гарантират финансово това, че са сериозни формации.

От Новото време вече обявиха, че ще предложат финансовия праг за участието на партиите в изборите да се намали от 40 хил. на 25 хил.лв. Друг възможен компромисен вариант е да се договори твърда сума за изборните коалиции, независимо от броя на участващите в тях партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?