Новото време оправдава с БСП евентуална подкрепа за бюджет 2005

Партия "Новото време" е доволна от започващите във вторник консултации по бюджет 2005, защото по този начин се елиминират евентуалните задкулисни договорки на управляващите с БСП. Това заяви в неделя лидерът на партията Емил Кошлуков.

Макар че някои от условията на нововремци за подкрепа на бюджета предварително бяха отхвърлени от финансовия министър, именно тяхната група бе посочена от движението на Ахмед Доган като източник на липсващите депутатски гласове за управляващото малцинство, за да успее да прокара през парламента проекта за бюджет на държавата за догодина.

След отцепването на нововремци в самостоятелна група, НДСВ и ДПС са в малцинство и без привличането на допълнителни гласове има опасност парламентът да бламира бюджета. Липсата на управляващо мнозинство доведе и до изненадващи промени в данъчните закони при първото им гласуване в пленарна зала преди десетина дни.

От ПГ "Новото време" заявиха, че продължават да поддържат искането си в бюджет 2005 за образование да се отделят 5% от Брутния вътрешен продукт (БВП) вместо планираните в момента 4.2 на сто. Именно това тяхно искане бе оспорено от финансовия министър Милен Велчев и от централата на ДПС с аргумента, че няма полза от увеличение на финансирането преди да се очертаят конкретните реформи в сферата.

В същото време управляващите започнаха да вкарват в парламента за окончателно приемане отлежаващи повече от година политически законопроекти на нововремци в опит да ги спечелят на своя страна. Във вторник, когато ще се проведат политическите консултации по бюджет 2004 с ръководствата на всички парламентарни групи, на извънредно заседание се очаква Народното събрание да приеме окончателно закона за политическите партии. Също тази седмица в дневния ред на парламента ще влезе и закона за референдумите, отново предложен от Новото време.

В неделя от Новото време обявиха още едно условие за подкрепа на бюджета, свързано с промяна в скалата за облагане с ДОД. Бившите царски депутати настояват хората от средната класа - тоест получаващите над 250 лв., да плащат 4% по-малък данък от този на хората с най-високи доходи. Според предложението на финансовото министерство, всички доходи над 250 лв. от догодина ще се облагат с еднаква ставка от 24 процента. Ключови фактори от НДСВ обаче вече намекнаха, че е възможно предложената от Велчев скала да се промени.

След разширено заседание на политическото ръководство на партия "Новото време" в Хисаря в неделя лидерът ѝ Емил Кошлуков обяви, че след консултациите във вторник ще стане ясно дали те ще подкрепят проектобюджета.

Всички парламентарно представени партии са приели поканата за консултации, съобщиха по-рано през деня от НДСВ и ДПС. Политическите ръководства на управляващото малцинство ще се срещнат последователно във вторник с колегите си от БЗНС-НС, Демократическата партия, Новото време, СДС, ДСБ и БСП.

От БСП и СДС отново потвърдиха, че няма да подкрепят бюджета. По-рано същото направи и лидерът на ДСБ Иван Костов.

Не вярвам да намерим общ език с правителството по бюджета, заяви в неделя в Пловдив лидерът на социалистите Сергей Станишев и потвърди, че ще настоява всички депутати на левицата да присъстват в пленарна зала при гласуването на проектозакона. Една от лансираните хипотези за приемането на бюджета минаваше през отсъствието на депутати от опозицията, което ще доведе до мнозинство на управляващите.

"Бюджетът, който ни се предлага за 2005 г. възпроизвежда на 90 процента този от 2004 г. Няма реално увеличение на разходите за образование, наука и здравеопазване. Увеличава се само разходната част за административни нужди", аргументира възраженията на левицата Станишев, цитиран от БТА.

Той отново определи предстоящите консултации като формални, защото се провеждали след, а не преди внасянето на проектобюджета в парламента.

СДС няма да подкрепи бюджета, който предлагат управляващите, защото запазва сегашното статукво в икономиката, обяви също в неделя говорителят на СДС Николай Младенов. Пред БНР той определи като "учудващо" искането на НДСВ и ДПС да получат подкрепата на опозицията за бюджета, защото по думите му в нито една страна няма такава демократична практика.

В официалната си покана за консултации съуправляващите използват като аргумент европейското членство на България, обяснявайки, че всички отговорни политически сили трябва да мобилизират усилия, за да не се провали предстоящото догодина подписване на Договора за присъединяване на България към ЕС.

Николай Младенов прогнозира, че гласовете, които не достигат на управляващите за бюджета, ще дойдат от онези, които са се отцепили от СДС, визирайки депутатите от партията на Костов.

Синята партия ще изработи свой анализ за бюджетните параметри, които предлагат управляващите и ще проведе срещи с представителите на общините, профсъюзите и управляващите, за да оформи категоричната си позиция за бюджет 2005, съобщи още Младенов.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: