Новото време плаши с бойкот бюджет 2005

Нововремци заплашиха с бойкот бюджет 2005, ако не бъде приет Избирателния кодекс, който влиза в дневния ред на парламента следващата седмица и чиито вносители са депутати от "Новото време". За възможно бламиране на кабинета чрез отхвърляне на проектобюджета първи предупредиха от партия Демократи за силна България.

От две седмици насам, след като за пореден път повечето парламентарни сили отхвърлиха предложението на групата и на БСП в седмичния дневен ред на парламента да бъде включена и точка за обсъждане на Закона за референдумите, Новото време рязко спря да крепи управляващите.

След заканата за "втвърдяване на поведението си" към НДСВ, нововремци стартираха поредица от акции срещу представители на мнозинството, които като гласове в Народното събрание всъщност са малцинство. При положение, че част от 117-те депутати не идват на работа, всеки глас е важен, за да се осуети примерно създаването на анкетна комисия за царските имоти. Пробивът вече бе направен, когато в дневния ред влезе обсъждане на проектозакона за налагане на мораториум върху сделките с реституираните имоти на Сакскобургготски.

Продължаваме разговорите за закона за референдумите и с ръководството на НДСВ, и с премиера, заяви Кошлуков в понеделник.

По думите му гласуването не е минало заради група хора, които са повлияли, включително и на Симеон Сакскобургготски. Конкретните имена, които Кошлуков визира, са двамата зам.председатели на партия НДСВ Даниел Вълчев и Пламен Панайотов.

Според източници от царската партия двамата са спуснали команда да се гласува срещу проекта на нововремци, въпреки че премиерът Симеон Сакскобургготски се е разбрал с председателя на ПГ на НДСВ Станимир Илчев групата да подкрепи Новото време.

След гафа на "панайотките" миналата седмица "Новото време" атакува вицепремиера Лидия Шулева като я обвини, че създава условия за източване на "Булгартабак" при приватизацията му. Същевременно нововремците обвиниха министрите Шулева, Пламен Панайотов и Милен Велчев, че взимат по 2094 лв. на месец от участието си в надзорния съвет на дружеството, което после бе опровергано.

"Ако не бъде приет, ще направим извадка на гласуването и ще го предоставим на медиите, за да видят всички кой го е страх и кой държи листите да се редят отгоре", заканиха се лидерите Севлиевски и Кошлуков пред журналисти във Варна.

"Новото време" ще учреди партията си на 10 юли и най-вероятно Емил Кошлуков ще я оглави. Това стана ясно от думите на сегашния председател на парламентарната група Мирослав Севлиевски, който заяви, че той лично ще номинира колегата си Кошлуков за председателското място на учредителния конгрес на партията на 10 и 11 юли.

Партията ще провежда конгресите си преди избори, а делегатите ще одобряват листите с кандидат-депутатите. Първият форум ще се проведе два месеца преди следващия парламентарен вот догодина, разясни още Севлиевски. Бъдещият лидер Кошлуков пък посочи, че е рано да се говори за предизборни коалиции. По думите му на партньорство с тях ще разчитат партиите, които подкрепят идеята им.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?