Новото време са се примирили с формулата за рокади в кабинета

Ден преди насроченото за понеделник обявяване на промените в кабинета управляващите пазят пълно мълчание по въпроса, а депутатите от Новото време дават разнопосочни изявления при различните си изяви в страната.

Промените, за които настояваха нововремци и ДПС, ще бъдат обявени в понеделник в 14 часа от правителствения говорител Димитър Цонев, в отсъствието на премиера Симеон Сакскобургготски, който половин час преди това отлита за Брюксел.

Избраната от Симеон "царска формула" на съобщаване на промените бе определена като "срамна" от лидера на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов.

"Не могат правителствени промени да бъдат обявявани пред медиите от служител в Министерския съвет, а не от министър-председателя пред Народното събрание, както изисква конституцията", коментира Костов пред БНР в неделя.

Същия ден лидерът на Новото време Емил Кошлуков обяви в Плевен, че консултациите за рокади в кабинета продължават. Според източник от ръководството на НДСВ обаче всичко било договорено още в събота.

Депутатът от Новото време Радослав Коев опроверга спекулации от предишните дни, че Мирослав Севлиевски ще застане начело на министерството на икономиката на мястото на Лидия Шулева, като заяви във Варна, че депутати от парламентарната група на нововремци няма да стават министри.

За нас не е важно дали ще се преструктурират министерства или ще се сменят конкретни имена на министри, а политиката, която прави всеки отделен министър - дали подлежи на парламентарен контрол, дали се съобразява с реалните обществени интереси, заяви Кошлуков. Той каза, че за него е важно "на мястото на министрите двойкаджии да влязат отличници, а не нови двойкаджии".

"Ако кабинетът работи без Лидия Шулева "по шулевски", не виждам смисъл от промените", каза Кошлуков. Подобни примери бих дал и с имената на Валентин Церовски или Божидар Абрашев, допълни той.

В същото време зам. - председателят на Новото време Красен Кралев заяви в Пловдив, че ако посочените от тях слаби министри не бъдат сменени, ще настояват твърдо те да променят политиката си на управление.

През последните дни името на Кралев се спрягаше за заместник -министър на регионалното министерство. Като вариант за министерски пост на Новото време се обсъждаше и разделяне на министерствата на Валентин Церовски и Лидия Шулева, като нововремец поеме съответно строителството или туризма.

Добре ще е да имаме наш министър в кабинета, защото по този начин в оставащите 4 месеца на това правителство партията ще положи максимални усилия да покаже, че има кадрови ресурс и възможност да участва в управлението на страната, посочи още Кралев.

Това трябва обаче да се приеме по-скоро като заявка за участие в правителството след изборите, уточни Кралев.

Според Юлиана Дончева, зам.-председател на Новото време, по-важното е, че ще има персонални промени, а не конкретните личности. С това се опровергават твърденията, че Новото време ще бъде употребено, и че си е продало гласовете, без да има гаранция за промяна в кабинета, каза още Дончева.

В Новото време има кадърни хора, които ще се справят много по-добре от настоящите, заяви във Варна Борислав Цеков, зам.- председател на ПГ на НДСВ.

Според източници от НДСВ, извън публичния натиск на Новото време, реалният проблем за царя е било желанието на лидера на ДПС Ахмед Доган за смяна на земеделския министър от квотата на движението Мехмед Дикме, който от месеци насам не се съобразявал с партийната централа. Мястото му можело да заеме Нихат Кабил, който все още се ползва с доверието на Доган.

В неделя зам.-председателят на НДСВ Даниел Вълчев отказа каквито и да е подробности за предстоящите рокади, като посочи единствено, че по време на консултациите с ДПС и Новото време е имало противоречия, но в крайна сметка се стигнало до съгласие.

Анализатори и опозиционни политически сили вече обявиха, че не очакват радикални промени в кабинета, нито пък че рокадите ще доведат до промяна на правителствената политика.

На брифинг в неделя лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че за смяна е целият кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Според него обаче в ход е преди всичко процес на преотстъпване на власт от страна на премиера и овластяване в полза на Ахмед Доган. Лидерът на ДПС ще засили позициите си след тези смени, което считаме, че е абсолютно нередно, тъй като никой не е гласувал Ахмед Доган да заеме такава ключова роля и да играе такова важно значение за управлението на страната, каза Костов.

Споделяне

Още от България