Новото временно австрийско правителство положи клетва

Александър Ван дер Белен

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен отне днес правомощията на сваленото с вот на недоверие правителство и едновременно с това го натовари с управлението на страната до съставянето на ново временно правителство, предаде БТА от Виена.

Хартвиг Льогер, министър на финансите и от няколко дни временен вицеканцлер на Австрия, който пое миналата седмица поста от напусналия правителството Норберт Хофер, е новият временен федерален канцлер. Новото временно правителство положи клетва пред президента.

В словото си на церемонията държавният глава призова всички политици да уважават колегите си, дори да не са на едно мнение с тях. "В такъв случай може да се водят спорове, да се спори правилно", заяви Ван дер Белен.

"Бързата кампания по социалните медии" не винаги са достатъчни, каза още австрийският президент.

По мнение на коментатори това е косвена критика към бившия канцлер Себастиан Курц. "Ако хората не говорят един с друг, следва отмъщение", допълни Ван дер Белен.

Вчера Александър ван дер Белен направи телевизионно обръщение към австрийския народ. С успокоителни думи той обясни, че дори такива извънредни ситуации са предвидени в "елегантната", както я назова не за първи път, конституция.

Правителството продължава да изпълнява своите задължения по ресори, с ръководството му е натоварен финансовият министър Хартвиг Льогер. Той ще изпълнява длъжността федерален канцлер до момента, когато президентът натовари нова личност, ползваща се с широкото одобрение на австрийската общественост, да състави временно правителство, управляващо Австрия до изборите през септември.

Александър ван дер Белен предполага, че ще може да направи това до седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?