"Новото време" даде заявка за нова дясна партия

Отцепването на вътрешноопозиционния клуб "Новото време" от НДСВ в нова партия и парламентарна група може да се проточи във времето.

Лидерът на "Новото време" Емил Кошлуков обяви, че е възможно да се регистрира нова партия, в която да членуват и хора от десния спектър извън НДСВ. Зам.председателката на ПГ на НДСВ Юлияна Дончева, която също е член на вътрешноопозиционния клуб обаче заяви, че е рано да се говори за създаване на партия, а също и на нова парламентарна група. Тя се присъедини към идеята на колегата си Мирослав Севлиевски за формиране единствено на тематични коалиции в парламента. Неговото заключение, че "Няма време" бе изтълкувано като заявка за нова структура, извън НДСВ.

Премиерът Симеон Сакскобургготски съобщи днес, че е информиран за намеренията на депутати от клуб "Новото време" в ПГ на НДСВ да направят нова партия. Това обаче са много отговорни теми и тези, които ги инициират, трябва да ги обмислят добре, добави той.

Попитан дали сформирането на новата формация ще се отрази на стабилността на правителството, министър-председателят каза: "Надявам се, че не".

Още преди Коледа бе направена заявка за отделяне на "Новото време" от НДСВ. Очакваше се решението как ще стане това да бъде обявено около 9 януари - преди новата парламентарна сесия. Източници от НДСВ твърдяха, че двигател на инициативата е Кошлуков. Зам.председателят на ПГ на НДСВ Борислав Цеков не се яви на заключителната пресконференция на групата и с това предизвка подозрения, че се дистанцира от председателя Станимир Илчев и другия му заместник Мирослав Севлиевски.

Нововремци разделени дали да правят партия

От думите на Кошлуков пред в. "Сега" става ясно, че част от нововремци са доразвили първоначалната идея за нова парламентарна група в сегашното Народно събрание в структурирането на партия, с която да опитат да гарантират присъствието си и в следващото.

Според Кошлуков новата група не е самоцел или механичен сбор на 10 души. Идеята за нова политическа формация била тя да обедини хора с общи ценности и визия за бъдещето на страната - "модерно мислещи, либерално настроени хора, които виждат повече свобода на частния сектор, по-малка роля на държавата и преоткриване на националните ценности."

Депутатът твърди, че между "Новото време" и голяма част от СДС има много общи неща.

"Има много десномислещи хора, които не виждат своя изразител - нито в СДС, нит в НДСВ, нито в Софиянски", казва Кошлуков. Димитър Абаджиев от СДС, който вчера призова лидерката Надежда Михайлова и НИС да се оттеглят, също се съгласи с оценките на "Новото време".

Според запознати евентуалната поява на нова партия ще се отложи във времето поне докато се изясни как ще приключи кризата в СДС - за 27 януари е насрочен Националният съвет на синята партия.

От новата формация Кошлуков изключи членове на БСП.

Запитан как биха гласували при евентуален вот на недоверие към кабинета, Кошлуков заяви, че ще водят разговори с всяка политическа сила, но даде да се разбере, че ни би подкрепил вот, поискан от БСП.

Зам.председателката на ПГ на НДСВ и също член на "Новото време" Юлияна Дончева даде да се разбере, че в близките дни едва ли ще бъде обявено сформирането на нова група или пък партия. Пред БНР тя заяви, че конкретни стъпки за нова група не са обсъждани и не знаела дори кога ще се събира дискусионният клуб.

Тя припомни идеята на колегата си Мирослав Севлиевски от преди Коледа за създаване не на група, а на по-широко обединение, на "тематични коалиции" в парламента.

Към днешна дата все още не може да коментираме създаването на нова парламентарна група, защото една тематична коалиция може спокойно да върши своята дейност в рамките на сегасъществуващата група, заяви Дончева.

Самият Севлиевски вчера не се ангажира с отговор ще има ли нова група на "Новото време".

"Всяко едно преструктуриране, независимо дали е създаване на нова група или на клуб, всичко трябва да е добре анализирано", присъедини се Дончева към съвета на премиера и лидер на НДСВ. Тя обаче заяви, че ѝ е трудно да прогнозира какво ще е развитието за няколко месеца напред.

Създаването на една партия е нещо по-сериозно и не толкова близко във времето, посочи Дончева.

В ПГ на НДСВ нямало напрежение, Станимир Илчев е обединителят

Дончева каза, че в ПГ на НДСВ няма вътрешно напрежение и съществени различия. По-скоро били различни начините, по които трябва да се предприемат някои мерки, но според нея това били нормални процеси във всяка една група. Дискусиите вътре продължавали и е "малко рано" за конкретни действия в поска отделяне, стана ясно от изявлението на депутатката.

Дончева заяви, че всички депутати се разбират се много добре с председателя на ПГ на НДСВ Станимир Илчев, когото нарече "обединител".

"Той е неконфликтна личност, човек, който обединява хора с различни мнения и различни настроения и аз мисля, че той ще продължава да бъде в ръководството на парламентарната група, независимо от това какви ще бъдат развитията в бъдещи времена", заяви Дончева.

Според депутатката ако изобщо се стигне до някакви вътрешни преструктурирания в парламента, те изобщо няма да са нещо драматично, което да доведе до предсрочни парламентарни избори тази година.

Според другия нововремец Алеко Кюркчиев в близките дни ще има редовна сбирка на клуба, където всички въпроси ще бъдат обсъдени.

Новата парламентарна група не трябва да е самоцел, а да има ясни политически цели и да обедини извънпарламентарните и парламентарните десни сили, както и да се готви за избори като нова опозиционна сила. Той не изключи възможността новата група да прерасне в партия.

Кюркчиев посочи пред БТА, че ако се сформира нова група, тя може да поиска вот на недоверие към правителството. Мисля, че смяната на отделни министри по никакъв начин не може да реши проблемите, защото решенията са колективни и се прави цялостна политика, каза той.

Споделяне

Още от България