"Новото време" раздава лични карти вместо партийни книжки

До 3 месеца ПГ "Новото време" ще учреди собствена партия, бе обявено днес при официално представяне на организационния комитет, който ще готви проектоустава и идейната платформа на новата формация. Шеф на комитета е Емил Кошлуков.

В Организационния комитет за бъдещата формация, освен депутатите от ПГ "Новото време", са шоумените Дони и Тончо Токмакчиев, шефът на фондация "Ресурсен център" и бивш велик депутат Стелиан Стойчев и Красен Кралев, собственик на варненска рекламна агенция.

Лични карти за "Новото време" ще заместят партийните книжки на нововремци. Първите екземпляри лидерът на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски раздаде и на журналисти. Той обяви, че партията няма да прави клубове по интереси, а "клубове по възможности".

Картата е валидна за 21-ви век, постоянният адрес върху нея е "тук и сега", името на притежателя ѝ е "достойно", датата на раждане - "наскоро", а особените белези - "патриот". Върху картата пише, че тя е лична и не се преотстъпва, както не се преотстъпва бъдещето.

Не създаваме партия за постове и привилегии, а партия от лидери в своята област, от хора, които са силни в отделни сфери и това, са тези, които могат да придвижат България напред, добави Кошлуков.

Надяваме се в бъдеще да сме полезни, ако не - губим само себе си, заяви Дони, перифразирайки думите на Апостола на свободата Васил Левски. На брифинга шоуменът се появи с "възрожденска" брада.

От Организационния комитет заявиха, че 15 години политическите партии са създавали усещане за обреченост, обезсмисляли са живота на предишните поколения и не са можели да изградят визията за бъдещето. Според "Новото време" добрите идеи са били компрометирани от хора, които са ги приватизирали без да носят отговорност и са се крили зад колективната безотговорност.

Като либерална и дясна определи бъдещата партия Емил Кошлуков. Той поясни, че различията с НДСВ, които също се определят като либерали, е най-вече в срока и бързината на реформите, както и конкретните инициативи, които са оповестили като избирателен кодекс, Закон за референдумите.

Евентуалното участие на новата партия в бъдещо дясно обединение ще се прецени едва след учредяването, заяви Емил Кошлуков.

"Предварителни схеми и политически пазарлъци са ненужни поне засега, докато не се очертаят темите на сътрудничество", каза той. Според заместник-председателя Георги Торнев в момента има недостиг на идеи за обединение вдясно.

Партията ще създаде механизъм за вътрешнопартийната демокрация. Членовете и симпатизантите няма да се произнасят само от конгрес на конгрес, а ще имат възможност чрез вътрешни референдуми да се произнасят по въпроси, свързани с националната политика, уточни той. Ще бъдат сформирани и тематични и електорални структури на партията, като идеите в тези клубове ще стават реални партийни решения, добави Цеков.

Позицията на "Новото време" за свикване на Велико Народно събрание е, че идеята може да се осъществи на теория, но на практика едва ли ще бъде много полезна, смята бившият депутат от Седмото Велико Народно събрание Стелиан Стойчев.

Засега приоритет за нас са политическите закони, заяви Борислав Цеков, според който ВНС няма да реши днес въпросите за референдумите, за мажоритарното начало, за прозрачността във финансирането на партиите.

Споделяне

Още от България