"Новото време" умува кога да се отцепи от НДСВ

Поредният слух за отцепването на нововремци от НДСВ плъзна в кулоарите на парламента в петък. Клубът на опозиционерите щял да обяви формирането на своя парламентарна група ден преди БСП да внесе вота на недоверие към кабинета на Симеон Сакскобургготски - 4 март.

За решението на "Новото време" първи подшушнаха този път панайотките в НДСВ. Емил Кошлуков, който е един от инициаторите на дълго подготвяната нова формация, отговори на слуховете с оптимистичната фраза, повтаряна от няколко месеца насам: "Вървим напред. В най-скоро време ще сме готови и ще съобщим на медиите", но не уточни кога ще стане това.

Членове от дискусионния клуб потвърдиха под сурдинка, че ще създадат новата си ПГ преди вота на социалистите и обясниха, че това не означава директно подкрепа му в пленарна зала. Около 15 депутати вече били дали подписа си за влизане в групата, а списъкът с членовете готвел Мирослав Севлиевски, който сега е зам.шеф на ПГ на царската партия.

Доста от членовете на опозиционния клуб няма да влязат в новата формация. Сред тях са Димитър Ламбовски, Христо Механдов и Светослав Белчилов. Това е и причината да се търсят хора от други десни сили. Още преди разцепването в СДС да се случи, нововремци отправиха покани за коалиране и към двата лагера в синята партия.

Днес обаче те бяха по-резервирани: "Няма да се коалираме с други десни политически сили, защото все още не са ясни позициите и поведението на новопоявилите се сини формации."

Мария Гигова и Пламен Кенаров от разпадналата се вече ПГ НИЕ признаха, че и с тях са водени разговори да се присъединят към поредната нова група, но с уговорката, че все още не са взели решение. Независимите в момента са най-ухажваните депутати - предложения към тях отправят и БЗНС-НС и ДП, които също обявиха, че правят своя ПГ.

Във вторник може би ще има нова ПГ, но първа е Анастасия Мозер, и чак в края на март или началото на април ще дойде ред и за нововремци, коментираха източници от НДСВ. Според тях в самото "Ново време" отдавна тече разделение и затова по-трудно взимат решения. Докато седемте депутати от БЗНС-НС и Демократическата партия бяха принудени да търсят партньори за нова група след като Надежда Михайлова регистрира ПГ на СДС от 13 души, а групата около Иван Костов остана в ПС на ОДС.

Привържениците на единството в НДСВ се шегуват вече и с подходящите дати за обявяване на разцеплението - 1 април - деня на шегата и лъжата или пък 6 април - годишнината от Обръщението на Симеон Сакскобургготски.

Споделяне

Още от България