Въпреки съпротивата на левицата

Новото заплащане на чиновниците мина бързо на първо четене

Отпада раздаването на бонуси и от приходите на Търговския регистър

Новото заплащане на чиновниците мина бързо на първо четене

Скандалите с бонусите, раздавани на висшите служители в държавната администрация, пришпори приемането на промените в Закона за държавния служител, регламентиращи нов вид заплащане на труда в публичния сектор.

Промените минаха на първо четене в парламента в четвъртък основно с гласовете на управляващите, като срещу тях се обявиха депутатите от БСП и ДПС.

Според новите текстове се променя философията и начина на заплащане на служителите. Ако те бъдат приети и на второ четене, в държавната администрация няма да има вече клас за прослужено време, за една и съща длъжност в различни ведомства ще се заплаща по един и същи начин, няма да се ползват вече за допълнително материално стимулиране (ДМС) 25% от събраните такси или глоби.

Заплатата на служителя се образува от постоянна част и променлива, която не може да е по-голяма от 30% от основната заплата. Тя ще се дава за добре свършена работа по преценка на прекия началник на служителя. Атестирането ще става на всеки три месеца.

Проектът за промени, разработен от финансовото министерство още миналата година, одобрен от правителството и внесен в парламента през ноември, отлежаваше четвърти месец без движение, и според източници, близки до управляващите, нямаше да бъде предвижен още дълго време или изобщо, ако не бе избухнал скандалът с бонусите. Източниците твърдят, че промените в закона са били спъвани поради личната неприязън на ръководни фактори в групата на ГЕРБ към вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

По време на дебатите по закона от Коалиция за България и ДПС се противопоставиха на промените. Янаки Стоилов предупреди, че с предлаганите промени ще се пристъпи към "генерално отстъпление от защитата на труда в България".

От ДПС се обявиха срещу прехвърлянето на клас прослужено време в рамките на заплатата и предупредиха, че това може да доведе до сериозни последици. Според тях оценките, които ще бъдат правени на служителите на всеки 3 месеца, ще бъдат прекалено субективни и ще зависят от прекия началник. Субективно ще бъде и допълнителното материално стимулиране, смятат от ДПС.

На това отговори финансовият министър Симеон Дянков. От трибуната той каза, че от 27 държави в ЕС само 4 имат клас за прослужено време и те са все бивши социалистически държави – Румъния, Словения, Словакия и България.

"Това не е нещо европейско, а е остатък от социализма и ние трябва да помислим - искаме ли да се връщаме назад или искаме да вървим към Европа. Ако искаме да вървим към Европа - това е пътят", каза още Дянков.

Приходите от Търговския регистър няма да отиват за бонуси

В контекста на промените в Закона за държавния служител правната комисия в парламента разгледа в четвъртък промени и в Закона за търговския регистър (ЗТР). Според тях служителите в Агенцията по вписванията няма да получават за работата си бонуси от приходите на Търговския регистър. По-малко допълнително материално стимулиране (ДМС) ще има и за Министерството на правосъдието, където досега 10% от същите приходи се разпределяха между министерските служители.

Промените в Закона за търговския регистър (ЗТР) са следствие и от скандала с бонусите, вземани от висшите държавни служители. Той всъщност тръгна от огромното допълнително възнаграждение, което бившият директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова е получила за миналата година. Личните ѝ бонуси са близо 73 хил. лв. над заплатата ѝ.

Приходите от такси на Търговския регистър са основна хранилка и за някои от служителите на правосъдното министерство, които получават допълнително по няколко заплати месечно над заплатата по договор.

Ако бъдат одобрени промените в ЗТР, 25% от приходите на регистъра ще се преразпределят за техническо обезпечаване на системата и за професионално обучение на служителите.

Депутатите от правната комисия не приеха предложението на Министерството на правосъдието служителите в Агенцията по вписванията да получават ДМС по ред, определен от министъра на правосъдието. Досега според бившия ръководител на агенцията Виолета Николова, за работата си, която често е била извънредна, те са вземало по 300-500 лева допълнително на месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?