Нововремци искат анкетни комисии и за Абрашев и Лучано

"Новото време" инициира подписка сред депутатите за създаване на временна анкетна комисия за проверка на управлението на държавната собственост в Министерството на културата и в Министерството на младежта и спорта.

Исканата проверката за министрите Божидар Абрашев и Васил Иванов-Лучано е заради станалите публично известни множество факти за злоупотреба с управление на държавната собственост в двете министерства, каза зам.председателят на ПГ "Новото време" Румяна Георгиев.

Това, което се наблюдава в двете министерства, е началото, това е практика и в останалите министерства, коментира Георгиева. ПГ "Новото време" смята, че новата форма на разграбване на държавната собственост е чрез апортиране на държавно имущество в нови дружества. Започва да се повтаря опита на РМД-тата за приватизация, заяви депутатката.

Тя посочи като примери сделките на спортното министерство за апортиране на "Столичния колодрум", на зала "Универсиада" и учебно-методическия център "Тотокомплекс Шанс".

Георгиева отбеляза и случая с Националната галерия за чуждестранно изкуство. Никъде в света не се допускат случаи като частните пътувания на министъра на културата Божидар Абрашев в чужбина, заедно със семейството му, заяви тя по повод пътуването на Люлина и Божидар Абрашеви до Анталия на разноските на турска фирма, възнамерявала да превърне галерията срещу парламента в хотел.

Идеята е информацията, която бъде събрана от анкетната комисия, да бъде предадена на прокуратурата. Там има вече образувана проверка за скандала с галерията и твърденията на уволнената заместничка на Абрашев Бисера Йосифова, че ѝ е бил предлаган подкуп, за да бъде одобрен проекта на турската фирма. Йосифова съобщи и за пътуванията на Абрашеви. Проверка има и за сигналите срещу Лучано.

Преди седмица, когато социалдемократите и нововремци предложиха анкетна комисия да разследва регионалния министър Валентин Церовски за неусвоени средства от еврофондовете, другият зам. председател на "Новото време" - Борислав Цеков, постави ултиматум на премиера за отстраняване на Церовски, Абрашев и Лучано. Пред Би Ти Ви той обяви, че нововремци ще внесат вот на недоверие, ако от правителството не бъдат отстранени министрите, над които тегнат съмнения за корупция.

Няколко дни по-късно председателят на групата Мирослав Севлиевски обяви, че няма да искат вот на недоверие, защото не разполагат с достатъчно гласове, но не спести критиките си по адрес на Церовски.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?