Нововремци: Наказания и за Герджиков при гаф в парламента

Председателят на парламента и неговите заместници също да бъдат санкционирани, ако нарушават правилника за работа на Народното събрание или процедурата за водене на заседания. Това ще предложи зам.председателят на ПГ на НДСВ и член на вътрешноопозиционния клуб "Новото време" Борислав Цеков, обяви самият той.

Председателят и неговите заместници са първи между равните и не е редно да имат имунитет срещу определени санкции, които се налагат на депутатите, обясни идеята си Цеков. Той ще я депозира в писмен вид най-вероятно другата седмица.

Цеков предлага още с промяна в правилника на парламента отстраняването от заседания да стане задължително наказание за депутатите, които гласуват с чужди карти. На отстранения депутат ще се отнема и заплатата за деня.

И в момента правилникът съдържа такава санкция, но тя се прилага само по усмотрение на председателя на НС или неговите заместници, които водят заседанията, тоест реално не се прилага, уточни Цеков.

Според депутата, същата санкция трябва да важи и за Огнян Герджиков и заместниците му, ако гласуват с чужди карти. Запитан по каква процедура ще става това, Цеков отговори, че залата ще решава дали да отстрани председателстващия заседанието и да го замени с друг от заместниците на Герджиков.

Нововремецът посочи още, че парламентарният шеф често нарушавал правилника, взимайки отношение по обсъждани текстове в залата от председателското място, вместо да слезе на парламентарната трибуна като всички депутати.

Шефът на парламента не остана длъжен и веднага "приветства" пред журналисти усилията на депутати от управляващото мнозинство да го подкрепят в борбата му срещу чуждите карти. Герджиков обаче нарече екстравагантна идеята депутатите да санкционират председателя на парламента. Мандатът на 39-то Народно събрание няма да стигне, за да се реализират идеите за промени в правилника, иронизира Герджиков.

Сред обявените днес предложения на Борислав Цеков е и възможността по време на пленарните заседания депутатите да повдигат въпроси и теми извън обсъжданите в зала, като например за движението на законопроектите.

Именно по тази тема вчера избухна скандал между парламентарния шеф и нововремци. Конкретният повод бе Избирателния кодекс, който Герджиков се опита да разпредели в правната комисия в нарушение на правилника на парламента, тъй като проектът е приет на първо четене и водеща е комисията по гражданско общество, оглавявана от Кошлуков. Опита си парламентарният шеф направи с положителна резолюция върху искане на БСП, която се опитва да осуети приемането на новите изборни правила.

Днес Цеков обясни, че ако имаше възможност да повдигне проблема директно в пленарна зала и да поиска обяснение от Герджиков, нямаше да му се налага да пише писмо-възражение до парламентарния шеф. Вчера и шефката на правната комисия Анелия Мингова потвърди, че резолюцията на Герджиков нарушава правилника на парламента и правната комисия няма възможност да я изпълни.

Споделяне

Още от България