Нововремци обвиниха "новодомците" в нарушение на закона

2/3 от "новодомците" са закупили държавни апартаменти от Министерски съвет незаконно, обяви Борислав Цеков от Новото време, след като министър Калчев призна, че тези хора имат и други жилища.

Около 40 служители на Министерски съвет са закупили държавни жилища, като същевременно са притежавали други недвижими имоти, заяви министърът на държавната администрация Димитър Калчев пред депутатите от комисията по гражданските въпроси. Над 60 общо са сделките с ведомствени апартаменти от фонда на МС.

Борислав Цеков от вътрешноопозиционния кръг Новото време в НДСВ веднага цитира изискването на закона за държавната собственост, според който лице - наемател в държавно има право да го закупи само в случай, че не притежава друг недвижим имот.

Другите две изисквания за покупка на ведомствен апартамент е кандидатът да не е прехвърлял свой имот на други лица преди покупката, както и да не притежава друго имущество на обща стойност по-голяма от базисната цена на закупеното жилище. Условията важат не само за държавния служител, но и за неговите роднини.

Ако лицето отговаря на изискванията, то сделката трябва да се осъществи на реални пазарни цени, се казва още в закона.

Според Димитър Калчев обаче няма нарушение на закона. Той се позова на правилника на жилищната комисия, която е отговаряла за спазването на изискванията при сделките и е под контрола на областния управител. По думите му, ако даден чиновник притежава друг имот, той е длъжен да плати за ведомствения апартамент цена, близка до пазарната. Аз имам къща и вила в Русе и затова закупих апартамента си почти на пазарна цена, даде пример със себе си министърът на държавната администрация.

Калчев заяви, че и в останалите около 40 подобни случая ведомствените жилища са платени на пазарни цени. Справка за 12 конкретни сделки, разпространена преди ден от КТ "Подкрепа" обаче показва, че имотите са пазарувани от 3 до над 7 пъти по-евтино от пазарните цени на апартаментите в момента.

Заместник правосъдният министър Миглена Тачева, която оглавява назначената от Симеон комисия за проверка на сделките, подкрепи Калчев с думите, че до момента не са установени "драстични" нарушения на закона. Въпреки че законът допуска закупуване на имоти с компенсаторни записи, в МС няма такива случаи, посочи още Тачева.

Шефът на администрацията в парламента Огнян Аврамов пък докладва, че покупко-продажби в 39-то Народно събрание не са правени.

Пламен Кенаров от НИЕ постави въпроса дали са отделяни средства от държавния бюджет за ремонта на вече закупените и станали частни жилища. Калчев обясни, че засега няма такива данни с уговорката, че проверката все още не е приключила. Очаква се това да стане на 28 февруари т.г., след което комисията по гражданските въпроси ще изиска данните от МС.

Също днес Борислав Цеков, Емил Кошлуков и техни колеги от Новото време внесоха в парламента проекта за промени в закона за държавната собственост, който забранява на висши държавни чиновници да купуват ведомствени жилища и спира сделките с компенсаторки.

В промените се предлага независим оценител да определя пазарната оценка на държавните апартаменти преди продажбата им на служители, както и оценката на всички имоти при замяна на частен с държавен имот.

Както бе обявено преди дни, промените забраняват покупката на държавни жилища от най-висшия ешалон на властта. Забраната важи за депутатите, министър-председателя, вицепремиерите, министрите и заместник-министрите, председателите на държавни агенции. Няма да могат да купуват ведомствени жилища и председателите и членове на държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителни агенции, както и ръководителите на държавни институции, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт. В обхвата се включват и главните секретари на парламента, правителството и администрацията на президента, както и областните управители. Забраната важи и за членове на политическите кабинети и експертни и технически сътрудници към тях, както и за директори на дирекции в администрацията на Министерския съвет.

Останалите държавни служители и чиновниците на трудови договори в администрацията ще могат да купуват ведомствени жилища, но ако имат най-малко 3 години стаж в съответната администрация и да отговарят на условията, предвидени в правилника за прилагане на закона.

Инициативата за законовите промени дойде след скандала с последните продажби на ведомствени жилища на висши държавни чиновници, сред които двама министри и депутати, от НДСВ и ДПС.

Нововремци предлагат всички сделки, сключени от идването на НДСВ на власт, да се ревизират и в случаите, когато апартаментите са продавани под реалните им пазарни стойности, новодомците да си доплатят в 6-месечен срок от приемането на поправките в закона. В същия срок трябва да стане и изплащането с реални пари в случаите, когато жилища са купувани с компенсаторки, като тези инструменти ще се връщат на собствениците на имоти. Дотогава новодомците да нямат право да се разпореждат с жилището чрез продажба, ипотека или замяна, предлагат още депутатите.

В предложението им е включена забрана оттук нататък да се използват компенсаторните инструменти като средство за разплащане при покупката на ведомствени жилища.

Според Борислав Цеков, няма юридически проблем да се задължат чиновниците - новодомци да доплатят за апартаментите си, въпреки че разполагат с нотариални актове за тях, защото гражданското право може да действа със задна дата, за разлика от наказателното. Вчера говорителят на правителството Димитър Цонев изрази съмнение доколко е възможно юридически да бъдат принудени собствениците на ведомствени апартаменти да доплатят за тях.

Същото съмнение днес изрази и председателят на парламента Огнян Герджиков, който по принцип приветства проекта на нововремци. Професорът по право обясни, че е юридически невъзможно да се изпълни желанието да се доплаща със задна дата за вече придобити апартаменти. В правото съществува термина придобито право - веднъж придобито, то не може да се отмени с последващ закон, допълни той. Според Герджиков, предлаганите промени спокойно могат да се приемат, но само в частта им за регламента оттук нататък, по който ще се продават държавните жилища.

В проекта на нововремци има и предложение правителството да определи реда, по който ще се връщат жилищата обратно във ведомствения фонд от недоплатилите за тях.

Близо половината от държавните служители не разрешават да се изнасят конкретни данни за закупените от тях държавни апартаменти, съобщи пред Дарик радио министър Калчев. Той уточни, че вече е подготвен един по-общ списък с имената на хората, купили ведомствени апартаменти и усреднената цена - от минималната до максималната - на сделките. Необходимостта да се иска съгласието на чиновниците дойде след решение на комисията за защита на личните данни, че такава информация нарушава закона. Калчев призна, че обявената като лични данни информация всъщност е публична, защото фигурира в публичния регистър на сделките към нотариата.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?