Нововремци внасят промените "Велчев" за сигурността на данъчните

Парламентарната група "Новото време" внася промени в Наказателния кодекс, които приравняват наказанията за побой срещу данъчен служител с тези за побой над магистрати и полицаи.

В момента за тежка телесна повреда срещу съдия, прокурор, следовател или служител на МВР, в Наказателния кодекс е предвиден затвор до 5-15 години, при средна - до 3-10 години, а при лека - до 1-5 години.

Още преди няколко месеца близкият до нововремци финансов министър Милен Велчев поиска наказанията за побой над данъчни да се приравнят с тези за полицаи и магистрати, за да се увеличи сигурността за служителите на данъчната администрация. Повод за искането на Велчев бяха случаите на издевателства над данъчни. Сред най-драстичните примери са побоите над шефа на ревизорите Николай Петков и най-добрия експерт по фалшиви бандероли Теодора Халачева. И в двата случая още няма присъди за извършителите. Отново сигурността на администрацията бе и един от мотивите на финансовия министър, с който той обоснова необходимостта от създаването на данъчна полиция, която да разследва най-рисковите случаи на финансови измами.

Последния случай на покушение бе само преди ден - над служител от звеното "Оперативен контрол" в София, работил по крупна алкохолна афера.

Респектът към данъчните трябва да бъде увеличен със законови средства, заяви председателят на парламентарната група на нововремци Мирослав Севлиевски. Всеки, който посяга на данъчен, трябва да знае, че ще носи тежка наказателна отговорност, добави той.

Според Севлиевски, промените в закона ще бъдат внесени в деловодството на парламента още в рамките на днешния ден.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?