Новозаразените с Covid-19 в Русия трети пореден ден са под 8000

Новозаразените с Covid-19 в Русия трети пореден ден са под 8000

Руският оперативен щаб за борба с коронавируса съобщи за регистрирани 7972 новозаразени през последното денонощие, с което общият им брой в страната достигна 569 063 от началото на кризата. Трети ден поред броят на новозаразените е под 8 хиляди. Увеличението за деня е 1,4 процента, което говори за затихване на епидемията, отбелязва ТАСС.

Починалите се увеличиха със 181, или общо 7841 досега. Според данните на щаба това представлява 1,81 процента от всички инфектирани в Русия.

Коефициентът за разпространение на коронавируса в Русия в петък остава 0,92, или практически без промяна за денонощието. В столицата Москва, която бе най-голямото огнище на епидемията, той спадна до 0,77, което е минимално равнище за седмицата, следва от данните на щаба.

В момента под медицинско наблюдение заради подозрение за коронавирусна инфекция или под карантина се намират над 310 000 души в страната.

В навечерието на конституционния референдум в Русия, пренасрочен за 1 юли, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че участието в гласуването от епидемиологична гледна точка не е по-опасно от посещение в магазин, предаде ТАСС.

Той напомни, че правилата за гласуване, определени от ЦИК съвместно с Роспотребнадзор (руската агенция за защита на потребителите - б.р.) имат за цел максимално да гарантират безопасността на хората, които ще отидат до урните.

При спазване на тези правила "гласуването не е по-опасно от посещение в обикновен хранителен магазин", посочи Песков, явно опитвайки се да успокои избирателите.

Референдумът първоначално бе насрочен за 22 април, но заради разразилата се епидемия от коронавируса бе пренасрочен за 1 юли, за което президентът Владимир Путин подписа и съответен указ.

За да избегне голямо струпване пред урните в изборния ден руската ЦИК предвиди и широка възможност за ранно гласуване (между 25 и 30 юни), за гласуване извън избирателните секции, за безконтактно гласуване у дома, за дистанционно електронно гласуване в редица региони и за гласуване по местонахождение чрез механизма "Мобилен избирател". Гласуване по пощата почти няма да се използва.

Руснаците трябва да одобрят редица поправки в конституцията, сред които и нулиране на досегашните президентски мандати на Путин, което ще му даде възможност да остане на власт още 12 години след изтичането на сегашния му мандат.

Споделяне
Още от Коронавирус

Как си обяснявате акцията на прокуратурата с обиски и арести в президентството?