Новозеландски министър нарече финландците "необразовани безработни убийци"

Новозеландският министър на транспорта Джери Браунли предизвика международен скандал между Финландия и Нова Зеландия като разкритикува остро финландците по време на заседанието на парламента на своята страна, предаде в. New Zealand Herald.

Браунли бе тласнат да направи тази реплика от опозиционен депутат, който го посъветва да вземе пример от икономическата система на Финландия.

"Финландия е страна на необразовани хора, на убийци и безработни, която едва може да нахрани жителите си и където не уважават жените", заяви министърът, цитиран от агенция "Интерфакс".

По-късно Браунли отбеляза, че изявлението му било иронично, макар и в него да имало и частица истина. Той обаче бил убеден, че речта му не била насочена да обиди финландците.

На свой ред представителката на Скандинавската бизнесасоциация в Нова Зеландия Елина Вайсанен заяви, че речта на Браунли е възмутителна, а от финландската икономика Нова Зеландия може само да се поучи, отбелязва агенция NewsBalt. "Вие получавате много повече от продажбата на една нокия, отколкото от чифт овце", отговори тя, добавяйки, че във Финландия стават много по-малко кражби. "Там не познавам ни един, чийто дом е бил ограбен. А тук не знам никого, който да не е бил ограбен".

Властите във Финландия са отправили писмено запитване до министерството на външната търговия на Нова Зеландия с молба да бъде разяснено изказването на министъра на транспорта. "Искаме да знаем дали става въпрос на изпуснати думи по време на политическа полемика или за нещо друго", пише в писмото съветникът на посолството на Финландия в Нова Зеландия Юха Парика.

В същото време директорът на външнополитическия институт на Финландия Тея Тииликайнен не изключи вероятността да бъде изпратена официална нота до Нова Зеландия. Във всеки случай външното министерство на Финландия със сигурност ще поиска извинение от министъра, отбеляза тя.

Споделяне

Още от Свят