Новозеландски вулкан изригна за първи път от 115 години

Вулкан в Нова Зеландия изригна в понеделник за първи път от 1897 г., изхвърляйки червени камъни и покривайки с облак от пепел голяма част от Северния остров, където е столицата Уелингтън, съобщи ДПА, цитирана от БТА във вторник.

Няма сведения за жертви и щети в резултат на изригването, станало малко преди полунощ местно време. Свидетели разказват за силни експлозии, огромни пламъци и стълбове дим над високата 1968 м планина Тонгариро.

Изригването било придружено от земетресение, продължило близо пет минути.

Полицията затвори главната магистрала, свързваща Уелингтън с най-големия град Оуклънд поради лошата видимост и посъветва шофьорите да избягват района. По-късно през деня магистралата отново беше отворена.

Вулканологът Майкъл Розенбърг заявил пред радио Нова Зеландия, че не е регистрирана продължаваща активност след първоначалното изригване и че е трудно да се каже дали това е началото на дълга поредици от изригвания или вулканът отново ще затихне.

Облакът от вулканична пепел се е издигнал на 6000 метра и държавната авиокомпания Еър Ню Зилънд заяви, че някои полети над Северния остров може да бъдат отменени или забавени.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?