Новозеландският премиер научил за атаката 9 минути преди да се случи

Ардърн получила манифеста на терориста от Крайстчърч, в него не се казвало къде ще е нападението

Сн. ЕПA/БГНЕС

Новозеландският премиер Джасинда Ардърн съобщи, че е получила манифеста на нападателя Брентън Тарант 9 минути преди атаката в Крайстчърч. В него обаче нямало никакви индикации за мястото, на което ще бъде извършен атентатът, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Нападателят е изпратил манифеста си на трийсетина души, добави Ардърн.

Жертвите на нападението срещу джамии в Крайстчърч са на възраст от 3 до 77 години, показва неокончателен списък на загиналите, изготвен от семействата. Засега властите не са разкрили самоличността на загиналите, но списъкът включва 48 имена. При атентата, извършен от екстремиста Брентън Тарант, загинаха 50 души, а десетки бяха ранени.

Премиерът Ардърн повтори обещанието си, че законите за притежание на оръжие ще бъдат променени. Правителството ще обсъди новата политика утре, добави тя. Целта е да се затегнат правилата за притежание на оръжие, които са по-либерални в сравнение с други страни. По-строг контрол се осъществява над притежанието на пистолети.

Новозеландските власти започват още тази нощ да предават телата на загиналите на роднините им. Очаква се това да приключи до сряда, съобщи Ардърн.

Кметът на Крайстчърч Лиан Далзиер вече съобщи, че местните власти работят по подготвянето на места за погребението им, за да може то да бъде извършено възможно най-бързо в съответствие с каноните на исляма. Според тях тялото трябва да бъде погребано до 24 часа, но в случая това няма как да се случи заради разследването.

Социалните мрежи

Тарънт пусна видео на живо от нападението си в двете джамии. Публикува и манифеста си, в който определя имигрантите като "нашественици".

Служителите на Фейсбук са премахнали за едно денонощие над 1.5 милиона записи на атентата в Крайстчърч. 80 на сто от тях са били свалени още по време на ъплоудването. Арднър обяви, че ще разговаря с компанията, за да се вземат мерки срещу подобно разпространение на терористични действия.

Акаунтите на терориста във Фейсбук и Инстаграм са блокирани, а служителите на компанията премахват и съобщенията на лицата, които изразяват подкрепа за действията му.

От кадрите от нападението се разбра, че Тарънт е изписал на оръжието и екипировката си и имената на български владетели и исторически места, свързани с битки срещу мюсюлмани. Освен това в колата си е слушал сръбска музика - песента "Бог е сърбин и Той ще ни запази", химн на сръбските националисти по време на войната в бивша Югославия. Освен това в последните години Тарънт е посещавал България, Турция и други балкански страни. Засега информацията е, че у нас е бил като турист, за да посети интересуващи го исторически места.

Заради излъчване на кадри от нападението, които самият Тарънт предаваше в интернет, новозеландският канал "Скай" (Sky New Zealand) спря временно от пакета си с телевизионни програми австралийския "Скай". Причината е, че въпреки молбата на властите медиите да не разпространяват кадри от нападението, те са включени в емисиите на "братската" телевизия в Австралия.

Разкази за георизъм

Междувременно се появиха и разкази за героични постъпки на хора, които са били в двете нападнати от Тарънт джамии, предаде Ройтерс.

48-годишен мъж нападнал Тарънт във втората джамия и така предотвратил още жертви. Абдул Азиз, емигрант от Афганистан, изскочил от джамията, след като стрелбата започнала и взел едно от захвърлените оръжия на терориста. То нямало пълнител, но Азиз го използвал като копие. "Тръгнах след него. Той седна в колата си и аз хвърлих по него пушката. Той просто изпсува и потегли", разказва Азиз.

Друг мъж, Наийм Рашид от Пакистан, се опитал да спре нападателя, но бил убит. Синът на Рашид – 21-годишен мъж, също е застрелян от Тарънт.

Броят на жертвите нарасна до 50, след като от полицията съобщиха, че са намерили още едно тяло в първата нападната джамия, в която бяха убити над 40 човека.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?